Najnovije

VELIKI TRAMPOV ZAOKRET: Šiptari dosta je bilo, Kosovo rešavajte sa Srbima!

Američki predsednik Donald Tramp odlučio je, po svemu sudeći, da napravi do sada najveći politički zaokret u vezi sa Kosovom i Metohijom!

Ilustracija (Foto: Pravda)

Lider SAD je, posle višegodišnjeg ignorisanja Beograda, konačno uvažio i srpske argumente i pozive na kompromis kako bi se rešio kosovski problem. Tramp je istovremeno naredio saradnicima da 'stegnu uzde' prištinskim vlastima. O tome svedoče poslednje izjave američkog ambasadora Kajla Skota, funkcionera Stejt departmenta Metjua Palmera i američkog analitičara Edvarda DŽozefa, koji su gotovo jednoglasno pozvali na kompromis Beograda i Prištine.

Ukloniti barijere

Kajl Skot, ambasador SAD u Beogradu, kaže da trenutno stanje u južnoj srpskoj pokrajini nije održivo.

- Status kvo na Balkanu nije održiv. Svi gube zbog zastoja u pregovorima Beograda i Prištine. Oni koji veruju da će doći bolji uslovi u kojima će ispregovarati povoljniji sporazum moraju znati da boljeg trenutka od ovog nema - ističe Skot.

Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i Trampov specijalac za Kosovo, podvlači da Vašington više neće gurati prištinske vlasti.

- Odavno su prošli dani kada su SAD, EU, NATO ili UN donosili odluke koje su odgovornost kosovskih lidera i građana. Vreme je da Kosovo ojača sopstvene napore da postigne trajni mir sveobuhvatnim sporazumom o normalizaciji odnosa sa Srbijom. To je jedini način da se spor privede kraju. Uspeh će zahtevati da Priština i Beograd uklone barijere i vrate se pregovorima sa fleksibilnošću i duhom kompromisa neophodnim za postizanje sporazuma - naglašava Palmer.

Konačno, Edvard DŽozef, politički ekspert i saradnik Centra za transatlantske odnose, ocenjuje da se Albanci sa Kosova više ne mogu ponašati maksimalistički.

- Albanci, čiji je cilj nezavisnost Kosova, moraju da priznaju veze Beograda sa Srbima u pokrajini. Priština treba da prihvati i poštuje činjenicu da Beograd ima legitimna prava i veze sa Kosovom - poručuje DŽozef.

Velike promene

Komentarišući ove navode, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić uveren je da se dešavaju velike promene.

- U situaciji kada SAD imaju ozbiljnih problema da širom sveta sprovedu strateške ciljeve, Trampovoj administraciji potreban je uspeh na pitanju na kojem su Klintonova i Obamina administracija napravile greške, koje su otvorile vrata Rusiji i Kini da preuzmu kontrolu. U tome treba tražiti objašnjenje za neočekivane izjave američkih zvaničnika i analitičara koje nagoveštavaju veće razumevanje interesa Srbije. Ovo ujedno znači i da jednostrana rešenja nisu prihvatljiva - zaključuje Paić.

Turska Prištini isporučila "Kobru", oružje vredno pola miliona dolara. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA