Najnovije

DRAMA U TBILISIJU: Gruzijski nacionalisti prebili ruske novinare! (VIDEO)

Nacionalisti u Tbilisiju su napali snimateljsku ekipu televizije „Rusija 24“ i pokušali da pretuku novinara i snimatelja, saopštio je portal „Vesti.ru“.

Ruski novinari napadnuti u glavnom gradu Gruzije (Foto: Jutjub)

Dok je novinar Stanislav Bernvald razgovarao s vlasnicima turističkih agencija, njemu i snimatelju je prišlo nekoliko mladića.

“Počeli su da uzvikuju nacionalističke parole i pokušali su da pretuku novinara i snimatelja. Novinare je branio muž vlasnice turističke agencije. Ona je Ruskinja, a on Gruzijac po nacionalnosti. Huligani su potom pobegli” navode ruski mediji.



U gruzijskoj prestonici 20. juna počeli su protesti zbog toga što je tokom otvaranja Generalne sednice Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja šef organizacije, poslanik Državne dume Rusije Sergej Gavrilov seo u fotelju predsedavajućeg Parlamenta Gruzije.

On sam je objasnio da mu je to mesto ponudila gruzijska strana, u skladu s protokolom koji nalaže ta vrsta skupova.

To je iznerviralo poslanike opozicije koji su napustili zasedanje, a u zdanje Parlamenta uleteli su ekstremisti. Kasnije je u centru grada počeo miting kojem se priključila opozicija sa zahtevom da članovi Vlade podnesu ostavke.

Specijalne policijske snage rasterale su demonstrante, upotrebivši suzavac, gumene metke i vodene topove, ali je miting sledećeg dana nastavljen. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Gruzije, u neredima je povređeno 240 ljudi, a više od 300 osoba je uhapšeno.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. juna potpisao ukaz kojim se ruskim avio-prevoznicima od 8. jula zabranjuju letovi ka Gruziji. Turističkim agencijama je preporučeno da ne prodaju aranžmane ruskim državljanima za Gruziju, a Vladi je naloženo da omogući povratak Rusa u domovinu.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je objasnio da je reč o iznuđenim restriktivnim merama, čiji je cilj da se zaštiti bezbednost ruskih građana. On je dodao da će letovi biti obnovljeni čim situacija u Gruziji bude stabilizovana.

Prema navodima Asocijacije turističkih organizacija Rusije, u Gruziji sada, u okviru turističkih aranžmana, letuje pet od sedam hiljada turista iz Rusije, kao i dva do tri puta više osoba koje su tamo otputovale samostalno. Prema gruzijskoj statistici, prošle godine je svaki peti turista u toj zemlji bio iz Rusije.

Pročitajte OVDE kako je ruski bombarder izazvao dramu u Baltičkom moru.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA