Najnovije

Ne propustite susret sa bogatom kulturom Afrike: Afro festival od 28. juna do 30. juna!

Za sve ljubitelje bogate afričke kulture sledi pravo uživanje, dvadeset drugi Afro festival održava se u petak, 28. juna, subotu, 29. i nedelju, 30. juna u Muzeju afričke umetnosti, a ulogu počasnog gosta Festivala preuzima Arapska Republika Egipat.

Foto-Promo

Afro festival je jedna od najznačajnijih manifestacija Muzeja afričke umetnosti koja se organizuje od 1997. godine. Afro festival predstavlja jedinstven događaj u našoj zemlji i širem regionu, koji je s vremenom postao prepoznatljiv po atmosferi istinske kosmopolitske svečanosti. Tokom Festivala se organizuju izložbe i predavanja, koncerti, razgovori i putopisni programi, projekcije filmskog materijala o umetnostima i kulturama Afrike, muzičke i likovne radionice, kao i javna vođenja kroz muzejske postavke.

Početak ovogodišnjeg Afro festivala obeležiće svečano otvaranje izložbe „Pod lupom: Staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji“ – u petak, 28. juna u 19 časova. Na ovoj postavci, prvi put na jednom mestu, biće izloženi neki od najvrednijih i do sada retko ili nikada izlaganih predmeta iz staroegipatskih zbirki muzeja Srbije – Gradskog muzeja Vršac, Gradskog muzeja Sombor, Gradskog muzeja Subotica, Muzeja Srema, Narodnog muzeja Užice, Muzeja grada Beograda, Muzeja Jugoslavije, Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu, Narodnog muzeja u Beogradu, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika i Muzeja afričke umetnosti u Beogradu kao domaćina izložbe i nosioca projekta. Izložba je priređena je u znak obeležavanja 111 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Egipta i otvoriće je NJ. E. Amr Alguvejli, ambasador Arapske Republike Egipat u Srbiji.

Durbar – dan prijateljstva, muzike i plesa, organizuje se poslednjeg dana festivala – u nedelju, 30. juna, kao vrhunac festivalske svečanosti. Tog dana Muzej afričke umetnosti okuplja sve predstavnike afričkih zemalja u Beogradu, širu internacionalnu i lokalnu zajednicu, kao i brojne ljubitelje afričke kulture i umetnosti. U bašti muzeja, kroz umetnost, zanate, suvenire, ali i kulinarske specijalitete, beogradskoj javnosti i turistima se predstavljaju ambasade Egipta, Konga, Gvineje, Libije, Maroka i Tunisa, kao i konzulati Namibije i Jamajke.

Ceremonija zvaničnog otvaranja Durbara održaće se u nedelju, 30. juna u 12 sati. Nakon obraćanja NJ.E. Amra Alguvejlija, ambasadora Arapske Republike Egipat, nastupiće egipatska plesna trupa Reda, koju je, daleke 1959. godine osnovao ugledni profesor i koreograf Mahmud Reda. Ova trupa, koja nastupa pod okriljem Ministarstva kulture Egipta, u svojim atraktivnim nastupima izvodi plesove karakteristične za različite egipatske regije – od obale Crvenog mora, preko Nubije i Gornjeg Egipta, do onih koji se mogu videti u nomadskim zajednicama i seoskim sredinama.

Pored ovih sadržaja, osmišljen je i program koji će najviše oduševiti najmlađe, dečije radionice će se održavati u sobotu i nedelju od 11 do 17 sati.

Izvor:Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA