Najnovije

"Nisam išao na otvaranje Evropskih igara zbog učešća Kosova"!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas žaljenje što nije mogao, zbog učešća tzv. Kosova, da prisustvuje sinoćnjem svečanom otvaranju Evropskih igara u Minsku, dodajući da mu je bilo teško, ali da je morao da postupi kao predsednik Srbije.

Aleksandar vučić (Foto: Jutjub)

Vučić je rekao da mu je žao što je njegov izostanak na svečanosti u Minsku bio važna vest u ruskim medijima, umesto da to bude razgovor sa ruskim premijerom Dimitrijem Medvedevim.

- Bilo je mi mnogo teško da domaćinu, predsedniku Belorusije, Lukašenku moram da kažem da neću prisustvovati svečanosti, jer znam koliko se trudio i koliko je napravio. On je, pored sebe, na svečanosti, s jedne strane stavio Medvedeva, a s druge hteo da stavi mene. To je velika čast. Rekao mi je i da ne ide na stadion bez mene. Bilo mi je teško što mi se činilo da kod tako čvrstog čoveka skoro da sam video suzu kada sam rekao da ne možemo da prisustvujemo - objasnio je on.

Podvukao je da je morao da postupi kao predsednik Srbije, te dodao da je Lukašenko bio toliko fer i korektan i da je vodio računa o zastavi Kosova, da je gde god su mogli, gde nije bila inspekcija Međunarodnog olimpijskog komiteta, izostavili kosovsku zastavu, a nisu smestili u glavnu ložu Hašima Tačija.

- Vodili su računa o nama, i žao mi je što sam razočarao beloruskog domaćina, ali nisam imao izbora - rekao je Vučić.

Kazao je da ne želi da se hvalim ovim, i da mrzi takvo sticanje poena.

- Ovo ne bih ni rekao da nisu ruski mediji objavili da nismo prisustvovali. Nikome nismo rekli, jer smatram da je važno da se sportisti bave sportom, da nema politike - rekao je on.

Vučić je preneo da je sa ministrom sporta i omladine Vanjom Udovičićem bezbroj puta razgovarao o tome kako se odlučio da igra za Srbiju, pošto mu je deda Italijan, otac Hrvat, a s druge strane ima još neki čudni miks, te je pare dobijao od Italijana da igra za njih.

- Nije važna nacija već kakvi ste ljudi. Pričali smo i danas o fantastičnim sportistima Hrvatima i drugih nacionalnosti - istakao je on.

Vučić je, na kraju, sa žaljenjem još jednom ponovio da je morao na ovaj način da postupa.

Predsednik Vučić je tokom boravka Belorusiji, posetio jutros sportiste iz Srbije koji se takmiče na Evropskim igrama u Minsku.

Srpski tim u Minsku broji 66 sportista u 12 sportova, 14 disciplina: basket 3X3 (muški i ženski tim), biciklizam, boks, badminton, džudo, kajak, karate, rvanje, sambo, stoni tenis, streljaštvo i streličarstvo.

Evropske igra u Minsku, održavaju se do 30. juna, uz učešće više od 4.000 sportista iz 50 zemalja koji će se takmičiti u 15 sportova i 23 discipline.

Zastavu Srbije na Stadionu Dinamo nosio je Marko Ždero, sportista u basketu 3x3, osvajač tri medalje sa svetskih prvenstava.

Predsednik Vučić se u petak, prvog dana boravka u Minsku, sastao s predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, kao i s premijerom Rusije Dmitrijem Medvedovom i predsednikom Moldavije Igorom Dodonom.

Srbija skinuta sa važne crne liste, tim povodom je Vučić dao izjavu! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA