Najnovije

OŠTRA REAKCIJA MITROPOLIJE: Vlada Crne Gore nameravala da oduzima imovinu, ali ta odredba nije prošla

Mitropolija Crnogorsko-primorska tvrdi da je cilj Vlade Crne Gore bio da se crkve i manastiri SPC "oduzmu jednostrano, mimo suda", ali da ta odreba nije dobila pozitivno mišljenje Venecijanske komisije Saveta Evrope.

Velibor DŽomić (Foto: Jutjub)

Vlada Crne Gore saopštila je danas da nije planirano jednostrano oduzimanje verske imovine i da nema razloga za nastavak negativne kampanje povodom Predloga zakona o slobodi veroispovesti.

Portparol Venecijanske komisije Panos Kakaviatos rekao je da je mišljenje Venecijanske komisije prošlo kroz niz važnih izmena i dopuna koje su to telo onemogućile da odmah objavi saopštenje i najavio da će ono biti objavljeno u ponedeljak.

U saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske senavodi da upravo odredbe čl. 62 i 63 Predloga zakona kojim je bilo planirano "jednostrano preknjižavanje crkava, džamija, katedrala i druge nepokretne imovine crkava i verskih zajednica nisu podržane na način koji je želela, predlagala i očekivala Vlada Crne Gore kao predlagač tog akta".

"Dostupnost sudskim i upravnim procedurama i sada, bez ovakvog Predloga zakona, postoji u pravnom sistemu Crne Gore. Ali, ovde to nije bio cilj. Naprotiv, ideja je bila da se, mimo propisanih sudskih procedura, SPC i verske zajednice liše svojih svetinja i imovine koja im je kroz vekove zaveštavana od vernika", kaže se u saopštenju Mitropolije.

Mitropolija navodi da će njene aktivnosti biti "u skladu sa sveukupnom zaštitom ugroženih interesa koje danas, na žalost, Vlada Crne Gore neosnovano karakteriše kao 'agresivnu populističku kampanju' ".

"Mitropolija i eparhije naše Crkve su oduvek bile, jesu i biće za istinski i stručni dijalog, a ne za simulaciju dijaloga i dovođenje pred svršen čin, kao što je bilo i 2015. i 2019. godine", zaključuje se u saopštenju Mitropolije.

Pročitajte OVDE šta je Nebojša Medojević poručio vlastima u Crnoj Gori.

Izvor: Vijesti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA