Najnovije

PROGNOZE ZASTRAŠUJUĆE: Klima je toplija sada nego u poslednjih 5.000 godina i zato nam se događa nešto što bi moglo skupo da nas košta!

Permafrost ili stalno zamrznuto tlo na u kanadskom delu Arktika počeo je da se otapa 70 godina ranije nego što je to prognozirano.

Arktik (Foto: Ria)

Naučnici sa Univerziteta Aljaska Ferbenks zapanjeni su koliko je brzo niz neuobičajeno vrućih leta destabilizovao gornje slojeve ogromnih ledenih blokova koji su bili zamrznuti hiljadama godina. Smatraju kako je to znak da se globalne klimatske promene odigravaju brže nego što su to klimatolozi predvideli.

- Ono što smo videli bilo je neverovatno. To pokazuje da je klima sada toplija nego u bilo kom drugom trenutku u poslednjih 5000 ili više godina - izjavio je geofizičar Vladimir Romanovski.

Naučnike brine stabilnost permafrosta jer bi brzo topljenje moglo da oslobodi ogromne količine gasova koji će dodatno da ubrzaju globalno zagrevanje.

Upozoravaju kako bi snažan porast u globalnoj temperaturi mogao da ugrozi održivost naše cele industrijske civilizacije.

- Otapanje permafrosta jedna je od kritičnih tačaka početka klimatske katastrofe i događa se pred našim očima - rekla je DŽenifer Morgan, izvršna direktorka organizacije Grinpis internešenal.

- Ovo prerano odmrzavanje jasan je signal da moramo da smanjimo emisije gasova staklene bašte i da to treba da učinimo odmah - dodala je.

Pročitajte OVDE na šta to stručnjaci veoma ozbiljno upozoravaju.

Izvor: index hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA