Najnovije

AMERI ZVIZNULI ŽESTOK ŠAMAR ŠIPTARIMA: Ugrožavali ste Dečane i vernike Srbe!

Najnoviji izveštaj Stejt departmenta posebnu pažnju posvetio je narušavanju verskih sloboda i imovinskih prava SPC na Kosovu i Metohiji.

Manastir Visoki Dečani (Foto: Jutjub)

Poseban deo se odnosi na manastir Visoki Dečani, spomenik svetske baštine UNESKO i spomenik na listi ugrožene svetske baštine, a koji je očigledno i dalje na meti ne samo naoružanih ekstremista koji su ga godinama napadali, već i zvaničnih kosovskih institucija koje ne prestaju sa pritiscima na ovaj manastir star skoro 700 godina. Stejt department navodi da su SPC i međunarodne organizacije saopštile da se na KiM ne sprovodi zakon i nepoštuju sudske odluke:

- Dečanski opštinski službenici nastavili su da odbijaju primenu Odluke Ustavnog suda iz 2016. godine koja potvrđuje presudu Vrhovnog suda (Kosova) iz 2012 da opština treba da vrati manastiru Visoki Dečani više od 24 hektara zemlje. Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj nastavio je u toku godine da govori o ovoj odluci kao neprihvatljivoj. Vladine institucije nisu ništa preduzele protiv njega i opštinskih rukovodilaca povodom izostanka sprovođenja odluke Ustavnog suda. NATO Kosovske snage, poznate kao KFOR, nastavile su da održavaju bezbednost manastira - piše u izveštaju Stejt departmenta.

Kako se dalje navodi dečanska opština je pokrenula planove za izgradnju puta kroz SZZ (Specijalnu zaštićenu zonu) pored manastira Visoki Dečani.

- Prema pravnim mišljenjima EU i OEBS-a koja su objavljena u toku godine, kosovski zakon zabranjuje izgradnju tranzitnog puta kroz SZZ. Kancelarija premijera je osporila ovu pravnu interpretaciju. Još 2014. g. Savet za primenu i monitoring zaštićenih zona (SPM) odlučio je da bi planirani put kršio zakon. Savet je potvrdio da je put nezakonit na svom sastanku u aprilu - stoji u tekstu Stejt departmenta.

Inače, osim Stejt departmenta, aktivno dešavanja oko imovine SPC posevno vrednih manastira prati Kancelarija EU na Kosovu. Ova kancelarija je među prvima ako ne i prva apelovala da se vladavina prava mora poštovati:

- EU je zabrinuta zbog kontinuiranog odsustva primene presude Ustavnog Suda iz 20. maja 2016. godine u vezi zemljišnog spora u slučaju Dečani. Odluke kosovskog najvišeg pravnog tela su konačne i moraju biti primenjene. EU poziva vlasti na svim nivoima da pokažu poštovanje vladavine zakona kao fundamentalnog demokratskog principa. Puno sprovođenje presude treba sprovesti bez odlaganja. EU dalje osuđuje sve druge aktivnosti koje blokiraju pristup ili na drugi način ometaju život u Visokim Dečanima - navela je kancelarija EU.

U poslednje dve godine američki ambasadori u Prištini g. Delavi i g. Kosnet su bili veoma glasni i zahtevali da se poštuje vladavina prava u slučaju Dečana. Ovi apeli su direktno ignorisani od strane kosovskog premijera Haradinaja koji ostaje čvrsto suprotstavljen ovoj odluci zajedno sa opštinskim vlastima.

Šef kancelarije EU Natalija Apostolova reagovala je pre mesec dana novim zahtevom za sprovođenje odluke ustavnog suda, ali bez rezultata. Prošlog avgusta grupa ambasadora EU sa šefovima misija akreditovanih u Prištini odlučno se suprotstavila izgradnji tranzitnog puta to jest magistrale koja Dečane treba da poveže sa susednom opštinom Plav u Crnoj Gori i koja je planirana da prođe neposredno pored 700 godina starog spomenika UNESKO.

Ipak, vlada u Prištini još nije odustala od ove ideje i ostaje uporna u nameri da završi put uprkos kosovskim zakonima po kojima je ovaj projekat nedozvoljen i ne može ga odobriti ni manastir, kao ni međunarodni ili lokalni predstavnici vlasti.

Kamenovanje

U izvešraju Stejt departmenta je konstatovano i da je zabeleženo više napada na pravoslavne vernike Srbe, kao i da je nekoliko puta sprečeno bogosluženje u Đakovici i Istoku, a da su u oktobru kosovski Albanci kamenovali dva autobusa sa vernicima Srbima u blizini Istoka. Kosovska policija je uhapsila pet Albanaca zbog tog incidenta, ali su oni kasnije pušteni bez objašnjenja, zaključuje se u izveštaju Stejt departmenta

Srpska i ruska vojska u zajedničkoj akciji u Nišu! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA