Najnovije

JASAN UDARAC ZAPADU! KIJEV ŽELI RUSE NAZAD: Podneli čak 226 predloga za povratak ruske delegacije

Ukrajinska delegacija podnela je 226 predloga izmena na rezoluciju o povratku Rusije u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope (PS SE), saopštio je zamenik šefa ukrajinske delegacije Georgij Logvinski na svojoj stranici na Fejsbuku.

Georgi Longvinski (Foto: jutjub)

„Na zajedničku inicijativu mene i Vladimira Arjeva (predsednik ukrajinske delegacije), uz podršku delegacije i grupe pravih aktivista za ljudska prava, odlučili smo da detaljno proučimo ruski izveštaj i podneli 226 predloga izmena“, napisao Logvinski.

Obično se za dokument podnosi između 30 i 40 predloga izmena.

Takođe, predstavnici Kijeva su zatražili da predsednica PS SE Lilijan Mori Paskje bude izbačena sa sednice, optužujući je za „zanemarivanje glasanja delegata“.

Od ponedeljka ujutro, ukrajinski delegati su više puta izrazili neslaganje sa dnevnim redom. Tako je PS SE odbacila ideju o odlaganju glasanja o nacrtu rezolucije o pozivanju Rusije na junsku sednicu za još jedan dan. Paskje je stavila taj predlog Ukrajinaca na glasanje i većina poslanika, njih 93 od 141, bila je protiv.

To nije bio jedini pokušaj da se promene propisi. Parlamentarci su takođe predlagali da se zamene izveštaji ili odlože druga glasanja.

Inicijatori su uglavnom bili Britanci i Ukrajinci. Stručnjaci to vezuju za projekat koji predviđa povratak Rusije u PS SE.

Ako rezolucija o izveštaju prođe u sadašnjem obliku, ruska delegacija će istog dana podneti zahtev za učešće na junskoj sednici. Istovremeno se u izveštaju zadržava odredba o mogućnosti osporavanja ovlašćenja delegacija.

Prošle nedelje odobren je sastav delegacije Savezne skupštine Rusije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, koja će uključivati sedam senatora i 11 poslanika.

Moskva insistira da PS SE donese konačnu odluku u sredu ujutro, inače će Rusiji biti onemogućeno da učestvuje na izborima za generalnog sekretara Saveta Evrope, koji su zakazani za 26. jun.

Pre pet godina, Rusiji je oduzet mandat u PS SE u vezi sa događajima u Ukrajini i povratkom Krima u sastav Rusije. Moskva je povukla svoju delegaciju, a takođe je prestala da plaća doprinose. Organizacija je nedavno predstavila rezoluciju o vraćanju ovlašćenja Rusije.

Kako je ruski S-400 slomio sve američke stratege, saznajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA