Najnovije

AMERI U PANICI! KINEZI PREKO SRBIJE ŠPIJUNIRAJU ZAPAD! Stejt department upao u ozbiljnu paranoju zbog kineskih namera!

Američki magazin "Forin polisi" objavio analizu u kojoj tvrdi da Peking koristi srpsku prestonicu kao poligon i odskočnu dasku za širenje svog obaveštajnog i političkog uticaja u Evropi.

Aleksandar Vučić i Si Đinping (Foto: jutjub)

Američki Stejt department upao je u ozbiljnu paranoju zbog straha da bi Kina preko Srbije mogla da špijunira kompletnu Evropu!

U najnovijoj analizi magazina 'Forin polisi', koji je blizak vladajućim strukturama u Vašingtonu, ocenjuje se da bi naša zemlja mogla da posluži Pekingu kao strateška tačka iz koje bi zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji mogli da kontrolišu čitav Stari kontinent. U tekstu pod naslovom "Kineski Veliki brat stigao je u Srbiju" ključna teza je da su se nabavkom 'Huavejevih' nadzornih kamera i softvera za prepoznavanje lica u Beogradu 'obistinili najgori strahovi Zapada".

Brine ih “meka moć”

"Huavejev sistem nadzora podrazumeva instaliranje 1.000 kamera visoke rezolucije, koje koriste softver za prepoznavanje lica i registarskih tablica na 800 lokacija širom srpske prestonice u naredne dve godine. Kako 'Huavejeve' opcije za širenje na Zapadu postaju ograničene, kineski gigant vidi balkanske zemlje, kandidate za ulazak u Evropsku uniju, kao zadnja vrata za prodor u Evropu", piše, između ostalog, u tekstu makedonskog novinara Bojana Stojkovskog i, uz neskrivenu dozu panike, konstatuje da je projekat "Beograd - Bezbedan grad" samo paravan za širenje kineske meke moći u Evropi:

"Kineska vlada već pokušava da primeni svoju meku moć u regionu kroz projekte u okviru 'Pojasa i puta'. 'Huavejev' pilot-projekat u Srbiji mogao bi se pokazati kao poligon za evropske planove, koji uključuju implementaciju 5G tehnologije, čemu se SAD i EU žestoko protive. Ekspanzija ovakve vrste tehnologije za nadzor može takođe značiti da bi kineska nacionalna obaveštajna mreža mogla da preraste u međunarodnu. U tom slučaju, Srbija bi mogla poslužiti kao odskočna daska u naporima Kine da ostvari tehnološku dominaciju i projektuje svoj uticaj na Evropu", zaključuje "Forin polisi".

Komentarišući američki strah, politikolog Jelena Vukoičić ističe da Kina predstavlja najvećeg rivala SAD za lidersku poziciju na međunarodnoj političkoj sceni.

Hladni rat između dve države traje već neko vreme. Kad je u pitanju Srbija, nije tajna da Vašington i dalje doživljava našu zemlju kao "remetilački faktor" na Balkanu, prvenstveno zbog dobrih odnosa sa Rusijom, ali u poslednje vreme sve više i zbog saradnje sa Kinom. S obzirom na rastuće zapadne pritiske na Beograd da se odrekne Kosova i udalji se od Moskve, možemo očekivati da se ti pritisci prošire i na odnos Srbije i Kine, koji paradoksalno, svako na svoj način, SAD i čitav Zapad doživljavaju kao pretnju svojim interesima” - naglašava Vukoičićeva.

S njom je saglasan i bivši operativac DB Božidar Spasić, koji ocenjuje da je saradnja Srbije i Kine u poslednje vreme trn u oku SAD.

“Američki obaveštajci prate svaki poslovni korak Kineza u Srbiji, svesni da svojim kompanijama i uticajem ne mogu naškoditi dobrom ekonomskom partnerstvu Srbije i Kine. Brine ih činjenica da ne postoje sankcije ili mere kojima bi mogli da spreče prodor Kine u Srbiju, odakle imaju ulaz u kompletnu Evropsku uniju” - podvlači Spasić.

Vodi se 'mokri rat'

On primećuje da Amerikance, koji pokušavaju da softverskom tehnologijom 'pokriju' Srbiju a time i čitav Balkan, brine nagli upliv Kineza u tu materiju.

U našoj državi se trenutno vodi neviđeni obaveštajni rat SAD i Kineza ko će vladati softverskim tehnologijama na ovim prostorima. Kinezi su zbog sankcija 'Huaveju', koje su im nametnule SAD, krenuli, kako to obaveštajci kažu, u "mokri rat". Dakle, bez ikakvih ograda Srbiji "otvaraju" tehnologije koje u ovom trenutku nikako ne odgovaraju Vašingtonu da budu na ovom području - objašnjava Spasić.

Stefanović: Kamere u skladu sa propisima

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je nedavno povodom 'Huavejevih' kamera koje su prethodnih dana postavljane širom Beograda da se radi o obnavljanju sistema video-nadzora.

“Projekat u prvoj fazi podrazumeva zamenu starih kamera novim, koje su neuporedivo veće rezolucije i tehničkih mogućnosti. Imaće mogućnost zumiranja, uočavanja tablica, kao i upotrebu novih softvera koji će automatski detektovati tablice, vozila, pa čak ako se pokaže svrsishodno i u skladu sa zakonom, i prepoznavanje lica. Na ovaj način moći ćemo mnogo efikasnije vršiti potragu za licima za koja sud raspisuje potragu, oprezno, u skladu sa propisima” - naglasio je Stefanović.

Kakvo naređenje je dao Haradinaj što dovodi Srbe sa Kosova do istrebljenja, saznajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA