Najnovije

SULTANOV PAD: Zašto je Erdogan izgubio i koji je njegov sledeći korak?

Vladajuća stranka turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana pretrpela je ponižavajući poraz u nedelju kada je opozicioni kandidat Ekrem Imamoglu ubedljivo pobedio u ponovljenim izborima u Istanbulu.

Erdogan (Foto: tccb.gov.tr)

Većina analitičara ukazivala je da Erdogan previše rizikuje poništavanjem prvih izbora održanih u martu zbog tvrdnji o korupciji. Tako se i pokazalo, s obzirom da je Imamoglu osvojio 800.000 glasova više od Binali Jildirima, kandiadata vladajuće stranke. U martu, ta razlika iznosila je samo 13.000 glasova. Pobedom na ponovoljnim izborima, opozicija je dobila kontrolu nad ekonomskom prestonicom Turske, gradom od 15 miliona stanovnika koji je bio jedan od vitalnih izvora podrške za Erdoganovu islamsko-konzervativnu AKP poslednjih četvrt veka.

Zašto je Erdogan izgubio?

AKP ostaje najpopularnija stranka u zemlji, ali ekonomski problemi, uključujući i dvocifrenu inflaciju i visoku nezaposlenosti, su poljuljali njen položaj. Imamoglu je prikazao sebe kao žrtvu čija je pobeda ukradena, pretvarajući prethodno malo poznatog predsednika opštine u prvog čobeka grada. To je nateralo Erdogana da se povuče, po prvi put, kaže Soner Kagaptai, direktor za Tursku u vašingtonskom Institutu za bliskoistočnu politiku.

- Imamoglu je stvarao vesti i naraciju, a Erdogan je samo reagovao na njega - kaže on.

Kurdski birači, kojih ima na milione u Istanbulu, verovatno su odigrali glavnu ulogu, ogorčeni što se vlada obrušila na kurdske aktiviste u poslednjih nekoliko godina. Glavna prokurdska partija, HDP, dala je svoju podršku Imamogluu i njena zastava bila istaknuta na slavljeničkim okupljanjima u nedelju.

Šta to znači za Erdogana?

- U AKP elita će verovatno pokušati da smanji naglasak na izborima i ponaša se kao da je to velika stvar - rekao je Berk Esen, profiesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Bilkent u Ankari i dodao da će Erdogan ipak morati da se bavi unutrašnjim rivalima.

Postoje uporne glasine da su neka viđenija imena u stranci, poput bivšeg premijera Ahmeta Davutoglua i bivšeg predsednika Abdulaha Gula (obojica su kritikovala odluku da se ponište izbori), poigravaju idejom o osnivanju nove stranke.

Nedeljni poraz izgleda posebno štetno kada se uzme u obzir mogućnost Erdogana da mobiliše državne resurse i kontrolu nad mnogim institucijama, od medija do sudova da biračkog odbora, rekao je Kagaptai.

Međutim, Erdogan je i dalje najviše istaknuta figura u turskoj politici, a značaj izbora novog gradonačelnika, umanjio je rekavši da je to "samo promena u izlogu", jer AKP kontroliše skoro dve trećine gradskih okruga.

Šta dalje?

Sve oči uprte su u saveznika AKP, desničarsko nacionalnistički pokret MHP, koji je vladi neophodan da bi mogla da zadrži većinu u parlamentu. Podela između dva partnera mogla bi da izazove nove izbore - mada bi to bilo veoma nepopularno u zemlji čiji su građani izlazili na birališta osam puta za samo pet godina.

Erdogan je još uvek ima mogućnost da se zakomplikuje život Imamoglu kada preuzeme Istanbul, jer AKP kontroliše većinu gradskih okruga. Vlada je takođe ranije umela i da ukloni gradonačelnike, posebno prokurdske lidere na jugoistoku zemlje, iako bi to bilo rizična strategija s obzirom na pobedu kakvu je Imamoglu zabeležio.

Lansirali najjaču raketu u svemir, sa sobom nosi mrtve ljude i atomski uređaj! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA