Najnovije

NAVALA NA RUSKE PVO SISTEME „TOR-M2Э“ I „VIKING“: I Srbija među potencijalnim naručiocima?

Generalni direktor „Rosoboroneksporta“ izjavio da je pristigao veliki broj zahteva od strane inostranih partnera za nabavku savremenih PVO sistema koje proizvodi ruski vojno-industrijski kompleks, te da se ove ponude nalaze u fazi razmatranja. Za nabavku sličnih sistema zainteresovana i Republika Srbija.

TOR M2 (Foto: mil.ru)

Rusija je primila brojne zahteve od strane inostranih naručilaca za nabavkom novih raketnih sistema PVO kratkog i srednjeg dometa „Tor-M2Э“ i „Viking“ (eksportna varijanta sistema Buk-M3, primedba prevodioca). Ovo je u intervjuu za internet portal TASS rekao generalni direktor „Rosoboroneksporta“ Aleksandar Mihejev.

 „Primili smo ove zahteve i sada se oni nalaze u fazi razmatranja. Ali, još je prerano govoriti o konkretnim zemljama koje su zainteresovane za nabavku ovih sistema, kao i rokovima isporuke. Sve se još nalazi u fazi u kojoj se vode pregovori“- rekao je prvi čovek „Rosoboroneksporta“ odgovarajući na pitanje novinara.

On je dodao, da su raketni sistemi PVO „Tor-M2Э“ i „Viking“ koji su predstavaljeni na brojnim sajmovima izazvali veliko interesovanje kada su u pitanju strani naručioci.

Protivvazduhoplovni raketni kompleks 9K332 „Tor-M2“ je efikasan protiv aviona, helikoptera, bespilotnih letelica, i posebno, visokopreciznih navođenih bombi i raketa. Predstavlja kompleks kratkog dometa (po daljini 16km/po visini 10km), i idealan je za zaštitu oklopno-mehanizovanih kolona na maršu. Za razliku od ranijih verzija ovog kompleksa, „Tor-M2“ u svom borbenom spremniku ima 16 raketa (ranije verzije su imale kapacitet od 8 raketa). Odlikuje ga pokretljivost, kratko vreme reakcije po uočenom cilju, automatizacija procesa prilikom gađanja, izuzetna efikasnost prilikom uništenja čitavog spektra vazdušnih ciljeva, kao i visok stepen otpornosti na sredstva PeB (sredstva za protiv-elektronsku borbu). 

NJegova najnovija specijalna verzija nosi oznaku 9K332K „Tor-M2DT“. Radi se takođe o sistemu kratkog dometa koji je specijalno projektovan za surove vremenske uslove kakvi se javljaju na severu. Odlikuje ga velika pokretljivost pošto je integrisan na guseničnu platformu DT-30 koja je specijalno napravljena za neprohodne terene kakvi se nalaze na severu Rusije.

9K317M Buk-M3 „Viking“ je mobilni protivvazduhoplovni raketni sistem srednjeg dometa, koji predstavlja najusavršeniju verziju nastalu na bazi raketnih sistema „Kub“ i kasnije „Buk“. O kakvom se sistemu radi, možda najbolje svedoči podatak o efektivnom dometu njegovih raketa¹ u odnosu na poslednju verziju sistema Buk-M2, koji je uvećan za gotovo 1,5 puta.

Naime, Buk-M2 je mogao da pogodi cilj koji je udaljen respektabilnih 45-50 km, dok Buk-M3 „Viking“ može da pogodi cilj na daljini i do 70km.

Pored značajno povećanog dometa samog oruđa, izvršena je i veoma kvalitetna integracija savremenih elektronskih komponenti unutar ovog sistema, koje su mu omogućile da se za isti procenat poveća i broj jednovremeno gađanih ciljeva. „Viking“ će po jednoj lansirnoj jedinici moći istovremeno da gađa do 6 ciljeva. Recimo, sada će divizion sastavljen od raketnih sistema 9K317M Buk-M3 imati sposobnost da jednovremeno napadne 36 vazdušnih ciljeva u radijusu 70km po daljini, i 35 km po visini. Pri tome, verovatnoća uništenja cilja sa jednom raketom je gotovo 1/1 (cilj veličine lovačkog aviona), dok je kod krstarećih raketa taj odnos oko 1/0.8. Ovakav prirast sposobnosti koju je obezbedila elektronika, morala se ispratiti i rekonfiguracijom samog vozila, koje sada mora da nosi i veći broj raketa po jednoj lansiranoj jedinici.

Podsećamo da je i Republika Srbija zainteresovana za nabavku sličnih sistema. Najviši državni funkcioneri ove države su izjavili da se sa Rusijom pregovora oko nabavke raketnih PVO sistema „Buk-M2 Э“. U međuvremenu se pojavio i znatno savremeniji Buk-M3 „Viking“, tako da postoji realna mogućnost da se pregovori oko eventualne nabavke povedu u tom pravcu.

¹ Raketa zemlja-vazduh 9M317M može da presreće ciljeve koji lete brzinama i do 3000 m/sek. Opremljena je parčadno-razornom bojevom glavom. Na cilj se u prvom delu putanje navodi inercijalnim putem, a potom u završnom delu se aktivira aktivna radarska glava za samonavođenje koja je izuzetno otporna na elektronsko ometanje. 


Iran ulazi u Evroazijsku ekonomsku uniju, Rusija i Kina brišu američke sankcije. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA