Najnovije

SRBI, ZNATE LI DA JE DANAS VIDOVDAN? OVO SU POSLEDNJE SLOBINE REČI PRE IZRUČENJA U HAG! Zbog onog što je rekao pre 18 godina ostaćete bez teksta

Pre 18 godina, 28. juna 2001. Slobodana Miloševića je Srbija izručila Hagu! Prvi put u istoriji jednom predsedniku trebalo je da se sudi za ratne zločine pred Međunarodnim tribunalom, ali on tu presudu nije dočekao i tamo je preminuo pet godina kasnije.

Milošević (Foto: Jutjub)

Poslednji koji ga je posetio u zatvoru, na Vidovdan, bio je funkcioner SPS-a, profesor Milan Janić, koji se  prisetio tog poslednjeg razgovora s Miloševićem.

- Nije znao da će ga isporučiti tog dana, uveren sam. Kada sam ušao u ćeliju, zatekao sam ga u dobrom raspoloženju, a u ćoškovima su bili raspoređeni stražari koji su oborili glave, valjda tako pokazujući da ih naš razgovor ne interesuje - počinje priču profesor Janić i nastavlja:

- Bio sam poslednji koji ga je posetio u ćeliji, iako nisu hteli da me puste, već su mi rekli da dođem sutra. Nazvao sam advokata i na kraju su me pustili. Ta slika će me pratiti do kraja života - on nasmejan, u cipelama bez pertli, kako mi govori:

„Milane, meni je bolje u zatvoru, nego da sam na slobodi dok naša zemlja tone u ropstvo“.

Dotakli smo se i Kosmeta, naravno, prepričava Janić i prenosi Miloševićeve reči.

„To je početak ustupanja naših teritorija. Sve što nam je ikada tražio Zapad, a mi dali, on se nikada nije zadovoljavao time što je dobio. Samo je iznova tražio nove i nove ustupke. Kada uradimo nešto, kažu to je što se tiče te etape, za dalje ćemo razgovarati. Kosovo je tek početak, tražiće nam i druge delove zemlje“, pričao je Milošević u ćeliji 2001.

Da je Milošević izručen, Milan Janić je saznao kada se vratio u Bor.

- Žena me je dočekala pitanjem gde sam bio. Odgovorio sam joj: „Valjda znaš - kod Slobe“. A onda me je ona šokirala rečima: „Pa, evo, na televiziji su rekli da su ga izručili Hagu“.

„Znate li da je danas Vidovdan?“

Slobodan Milošević uhapšen je 1. aprila 2001. Hapšenje je započeto 30. marta, a okončano nakon dva dana, posle sedmočasovnih pregovora o predaji. Vlada Srbije donela je odluku da bude hitno isporučen Hagu 28. juna i transportovan u zatvorsku jedinicu u Ševeningen. Ostaće upamćena i Miloševićeva rečenica upućena stražarima koji su ga vodili: „Srbi, znate li da je danas Vidovdan“.

Preminuo je 11. marta 2006. u Hagu.

Ponos srpskog naoružanja! Pogledajte OVDE šta sve može ovo borbeno vozilo! 

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA