Najnovije

VIDOVDANSKA DEKLARACIJA DVERI: Dosadašnji pregovarači sa srpske i albanske strane su povezani sa različitim kriminalnim strukturama

Dosadašnji pregovori o Kosovu i Metohiji, koje vode aktuelne vlasti u Beogradu i Prištini, završeni na korist albanskog separatizma i na apsolutnu štetu države Srbije, poručuju iz Srpskog pokreta Dveri. Dveri su danas izašli u javnost sa Vidovdanskom deklaracijom u kojoj se traži promena pregovarača, promena forme pregovora i promena tema o kojima se pregovara.

Vučić i Tači (Foto: Jutjub)

Deklaraciju Dveri prenosimo u celostri:

Promena pregovarača

Dosadašnji pregovarači sa srpske i albanske strane su deo ratnih elita i povezani su sa različitim kriminalnim strukturama, te je rezultat njihovih međusobnih dogovora na štetu pre svega srpskog, ali i albanskog naroda, a na korist pojedinaca i njihovih ličnih interesa. Potrebno je hitno promeniti pregovarače i postaviti one koji će imati novi kredibilitet da razgovaraju o normalizaciji i budućnosti zajedničkog života.

Promena tema oko kojih se pregovara

Dosadašnji pregovori vođeni su tajno, van očiju javnosti, bez jasne platforme na osnovu koje predstavnici Srbije vode ove pregovore i kao ključna tema nametnulo se pitanje statusa Kosova i Metohije. Potrebno je da Narodna skupština Republike Srbije usvoji platformu za pregovore u kojoj će biti rečeno da status KiM nije tema pregovora, jer oko toga ne možemo pregovarati, već da su tema pregovora pitanja poput imovine, bezbednosti, slobode kretanja ljudi i robe, zaštite kulturnog i prirodnog bogatstva države Srbije, kao i nadležnosti autonomne pokrajine.

Promena okvira pregovora

Dosadašnji pregovori vođeni pod pokroviteljstvom Evropske Unije, prebačeni sa nivoa međunarodnog prava na političku agendu birokratije iz Brisela koja neprestano favorizuje interese Albanaca, pokazali su ogromne nedostatke. Očigledno je da se ovaj diplomatski format pokazao neuspešan te razgovore o KiM​ treba vratiti u okvire Saveta bezbednosti UN koji je i dalje jedini nadležan za rešavanje konačnog statusa južne srpske pokrajine, stoji u deklaraciji Dveri. 

Kako je Mustafa Golubić od Tankosićevog četnika stigao do Staljinovog NKVD-a saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA