Najnovije

GLAVNA TEMA - NAORUŽANJE: Srbija od Belorusije kupuje avione i PVO sisteme! (FOTO)

Razgovarali smo sa beloruskim zvaničnicima o nabavci i oružja i oruđa, ali reč je pre svega o zaštiti našeg neba i potencijalnoj nabavci pod najpovoljnijim uslovima aviona lovaca i protivavionskog oružja, rekao je premijer Aleksandar Vučić.

Vučić u Belorusiji (Foto: government.by)

Premijer Vučić je u Minsku rekao da je sa beloruskim zvaničnicima razgovarao o stvaranju zajedničkih kompanija. "Usmereni smo u nekoliko ključnih pravaca: uvećanje naše trgovinske razmene, i uvoza i izvoza, ali smo zainteresovani i za stvaranje zajedničkih kompanija", rekao je Vučić za RTS. Ističe da će se raditi i u namenskoj industriji. "Nije reč samo o vojnotehničkoj saradnji. Razgovarali smo o nabavci i oružja i oruđa za Vojsku Srbije, ali reč je pre svega o zaštiti našeg neba i potencijalnoj nabavci, pod najpovoljnijim uslovima, lovaca i protivavionskog oružja i oruđa", naveo je premijer.

Kaže da su razgovarali i o sistemima koje je do juče bilo nemoguće da imamo. "Razgovarali smo i o fabrikama koje će zajednički proizvoditi oružje ili municiju za treća tržišta", rekao je Vučić, koji danas i sutra boravi u zvaničnoj poseti Belorusiji. Nedavno, premijer Srbije je boravio u Indiji gde je sa ruskim zvaničnicima postignut načelni dogovor o zajedničkoj proizvodnji oružja za indijsko tržošte. Više o ovoj najavljenoj ruskoj investiciji vrednoj više milijardi evra pročitajte OVDE.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić započeo je dvodnevnu posetu Belorusiji susretom sa predsednikom Vlade Republike Belorusije Andrejom Kobjakovim, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i jačanju ekonomske saradnje. Premijer Vučić je rekao da dve zemlje imaju potencijala za povećanje robne razmene, koja bi po planu do 2019. godine trebalo da iznosi 500 miliona dolara, i naglasio da je Srbija u svim oblastima otvorena za saradnju sa Belorusijom, naročito u oblasti građevinarstva, zdravstva, automobilske i namenske industrije. On je izjavio da treba raditi i na privlačenju većeg broja turista iz Belorusije u Srbiju, kao i promocije beloruske turističke ponude na srpskom tržištu. Predsednik Vlade Srbije je istakao važnost bratimljenja gradova i opština Srbije i Belorusije, naglasivši da se time uspostavljaju bliži odnosi između ljudi koji će otkrivati načine nove saradnje u budućnosti.

Sa predsednikom Vlade u delegaciji su i ministar odbrane Zoran Đorđević i ministar privrede Goran Knežević, kao i gradonačelnici – Smedereva Jasna Avramović, Valjeva Slobodan Gvozdenović i Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, koji će danas u Minsku potpisati sporazume o bratimljenju. Premijer Vučić je naglasio da je neophodno nastaviti učestale razgovore na najvišem nivou, i uputio poziv beloruskom kolegi da poseti Srbiju. Premijer Kobjakov je rekao da je Srbija ključni ekonomski faktor Belorusije na Balkanu. On je istakao da je Belorusija usmerena na dugoročnu saradnju sa Srbijom, i pozdravio odluku o potpisivanju Mape puta za saradnju dveju zemalja, koja će omogućiti stvaranje najboljih uslova za ekonomsku saradnju. On je ukazao na važnost osnivanja zajedničkih preduzeća u oblasti građevinarstva, namenske i automobilske industrije, i pozdravio rad devet srpskih kompanija koje uspešno posluju u Belorusiji, kao i saradnju privrednih komora dveju zemalja.
Izovr: RTS, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA