Najnovije

ADELA VELIKIĆ I MILAN ZAJIĆ POBEDNICI: 12. turnir Verice i Srećka Nedeljkovića

Mašinski fakultet u Beogradu u protekla dva dana (01-02. juna 2019. godine), bio je po dvanaesti put domaćin najboljim studentima i studentkinjama Beograda u šahu.

12. Trofej (Foto: Pravda)

Domaćin događaja, kao i svake godine, bio je prof. dr Miloš Nedeljković, stariji sin Verice i Srećka Nedeljkovića. U svom obraćanju profesor Nedeljković podsetio je na istorijat turnira, na sve ranije pobednike među kojima je veliki broj i onih koji su pobeđivali na državnom prvenstvu. Gostima i učesnicima su se obratili EUSA (Evropska univerzitetska sportska asocijacija) koordinator za šah, velemajstor Aleksandar Sulipa iz Ukrajine, predsednik Šahovskog saveza Srbije Dušan Cogoljević i u ime sudijske ekipe Nebojša Baralić, međunarodni šahovski sudija. Čast da povuče prvi potez pripalo je gostu iz Ukrajine koji je ovih dana bio u službenoj poseti Beogradu. Naime, Beograd je sledeće godine domaćin 5. Evropskih univerzitetskih igara, a šah će biti jedna od dvadeset dve discipline.

Igrački sastav ovogodišnjeg Trofeja je bio na visokom nivou jer veliki broj učesnika su nocioci međunarodnih šahovskih titula. Organizaciono, Mašinski fakultet prati savremene šahovske tokove i koristi se najmodernija šahovska oprema tako da sa svakim događajem (Trofej Nedeljković, Tranastlantski kup „Svetozar Gligorić“, takmičenja problemista...) opravdava ulogu najboljeg šahovskog organizatora u Srbiji. Preko intereneta su prenošene sve partije uživo, kao i u sali za igru putem dva velika video bima za posetioce.

Oba turnira su opravdala očekivanja u smislu neizvesnosti i borbenosti. Kod studentkinja najuspešnija je bila ženski internacionalni majstor Adela Velikić (Elektrotehnički fakultet) koja je uspela da odbrani zvanje najuspešnije od prošle godine. Adela je osvojila 6,5 poena iz sedam partija. Sa poen manje, drugo mesto je osvojila ženski FIDE majstor Stefana Milutinović (Fizika) sa 5,5, a treće Teodora Rakić (Psihologija) sa 4 osvojena poena koliko je imala i četvrtoplasirana Ksenija Tomin. Kod studenata, prvo mesto je osvojio velemajstor Milan Zajić (PEP) koji je prikazao i najsigurniju igru. On je osvojio 7,5 poena iz 9 partija. Drugo i treće mesto sa 7 poena podelili su Mladen Rajković (PEP) i prošlogodišnji pobednik Marko Nenezić (Građevinski fakultet). Zahvaljujući boljim dodatnim kriterijumima (treći kriterijum – Soneborn-Berger) srebrna medalja je pripala Rajkoviću.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA