Najnovije

EKSPERTI PROTIV EVROPE: "Štap i šargarepa" nisu dovoljni, ne želimo uslovljavanje

Uprkos rezultatima ostvarenim prilikom ranijih krugova proširenja EU, mehanizam uslovljavanja za region Zapadnog Balkana nije u potpunosti adekvatan, ocenili su danas učesnici debate "Politika uslovljavanja EU prema Zapadnom Balkanu" u organizaciji Centra za Evropske politike.

Srđan Majstorović (Foto: jutjub)

“Napredak regiona ka članstvu u EU ostaje ograničen i usporen, i dok zemlje postepeno povećavaju formalnu usklađenost sa pravnim tekovinama EU, njihov ukupni demokratski učinak, suprotno logici procesa pristupanja EU, ili stagnira ili nazaduje.” – ocenila je istraživač Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju Nataša Vunš.

Predstavnik CEP Srđan Majstorović rekao je da je istraživanje pokazalo da politika EU koju danas poznajemo ne daje najbolje efekte, a da je dokaz za to Srbija i godišnji izveštaj o napretku.

Prema njegovim rečima, evidento je da takva politika uslovljavanja koja ne utiče na proces demoktratizacije kandidata ne daje rezulat.

“Naprotiv, politika uslovljavanja pokazuju da EU na takav način nenamerno kreira i omiljene partnere - jake lidere koji se predstavljaju kao garant stablinosti a na uštrb funkcionalosti stabilnosti demoktatskih institucija” – rekao je Majstorović.

Majstorović je ocenio da izveštaj jako dobro govori o tome da se na polju refomi koje bi trebalo da budu suština procesa pristupanja EU na žalost ne napreduje briznom kojom bi moglo.

“To dovodi u pitanje i funkcionalnost i političko uslovljavanje EU i uzrokuje potrebu da se interno u Srbiji otvori dijalog oko toga šta je cilj - da li je to isključivo zauzimanje stolice u EU ili su to reforme”  – smatra on.

Prema njegovim rečima, političko uslovljavanje nije dobro iz dva aspekta - prvi je taj što perpsktiva članstva nije izvesna, dok se druga tiče analize troškova izgradnje institucija i funkcionalnog sudstva ...što na kraju može da košta mnogo više od neizvesne dobiti od članstva.

Koordinator Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović ocenila je da tema dolazi u pravi čas i omogućava debatu na neobičan, intelektualno provokativan način, onako kako se inače u EU ne razmatra njen uticaj na zemlje Zapadnog Balkana ili države kandidate.

“O EU i uticaju na države često se govori iz ugla uslovljavanja, ukoliko ispune određene političke, ekonomske i pravne kriterijume utoliko će se brže kretati ka članstvu. Od objavljivanja strategija o proširenju do 2025 vrlo malo se razogovaralo koliko je ko spreman – EU sa jedne strane i sa druge strane mi - nove države.”  – rekla je ona.

Dragojlović navodi da se iz ranijih pridruživanja nije naučilo a ni čulo mnogo osim sintagme - kriterijumi moraju da budu sve strožiji i strožiji.

“Do kraja nisu preispitivani ni teorijski a ni praktični primeri i negativni uticaji takvog uslovljavanja - oštrog i strogog i gledanja kroz prste nekima državama kandidatima. I upravo to, kakve posledica ima izbegavanje insistiranja na doslednom ispunjavanju kriterijuma” – rekla je ona.

Upravo zbog toga rad Vunš je odlična osnova za kritički dijalog i o samoj EU i o instrumentima u politici proširenja ali i široj priči koja podrazumeva da li proces EU povoljno ili nepovljno utiče na razvoj demokratija koje još nisu dostigle pun demokratski potencijal, kazala je Dragojlović i podsetila da je reč o fasadnim demorkatijama ili onima u tranzicjii u kojima insitucije nisu izgrađene do kraja.

Takođe, kako navodi, nije istraženo ni to šta je u tom vakumu do građana i država kandidata a šta do same EU.

Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvo, ocenio je da u Srbiji teorija štapa i šargarepe dala malo rezultata.

Koliko košta našu državu odlazak ljudi, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA