Najnovije

Tramp i Makron rešavaju kosovski čvor!

Velike su šanse da Donald Tramp i Emanuel Makron simbolično raspetljaju kosovski čvor na mestu savezničkog iskrcavanja u Normandiji, gde je 6. juna 1944. praktično odlučen ishod Drugog svetskog rata.

Ilustracija (Foto: printskrin)

Kako Srpski telegraf saznaje, Tramp će danas, pored ostalih svetskih tema, Makronu na sto baciti i američki plan za podelu Kosova, veoma sličan onom koji je spremljen za Izrael i Palestinu (o tome je naš list prvi pisao). Taj dokument, inače, pre nekoliko dana je svetskoj finansijskoj i političkoj eliti predstavio Trampov zet DŽared Kušner na samitu misteriozne Bilderberg grupe u švajcarskom Montreu.

- Na nedavnom berlinskom samitu naizgled je odbačena ideja o razgraničenju, zbog čvrstog stava Nemačke, ali je jasno da Francuska i Makron na celu stvar gledaju mnogo fleksibilnije, o čemu su pisale i nemačka i francuska štampa. Tramp je rešen da učini sve da upravo preko francuskih partnera indirektno, a potom i direktno, utiče da se promeni klima u EU po ovom pitanju - kažu sagovornici iz diplomatskih krugova.

Kako objašnjavaju, današnji Trampov i Makronov susret dolazi u idealnom trenutku.

- Pozicija Angele Merkel je dramatično poljuljana u Nemačkoj, a Francuska je 1. jula domaćin novog sastanka o Kosovu. Nakon razgovora sa Trampom, Makron će imati više od 20 dana da dobro pripremi teren za dolazak delegacija iz Beograda i Prištine, a kad bude razgovarao s njima, imaće iza sebe autoritet prvog čoveka Amerike - kaže jedan diplomata.

Jedan od osnivača Kongresa srpsko - američkog prijateljstva i potpredsednik parlamenta Vladimir Marinković za naš list kaže da bi bilo očekivano da Tramp i Makron razgovaraju u Normandiji o razgraničenju, s obzirom na to da Bela kuća i savetnik za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton podržavaju fleksibilno i inovativno rešenje za KiM.

- Smatram da taj sastanak može da bude veoma plodonosan, pošto je u diplomatskim krugovima poznato da bi predsednik Makron takođe podržao rešenje koje bi bilo dugoročno i koje bi podrazumevalo uvažavanje interesa i srpske i albanske strane. Blaga promena stava SAD u odnosu na Srbiju i srpske interese rezultat je ogromne energije i diplomatske umešnosti koju je predsednik Vučić uložio kako bi Srbija mogla da ostvari minimum nacionalnih interesa i kako bi mogla još dinamičnije da nastavi sa razvojem ekonomije. Razgraničenje je najbolja opcija - ističe Marinković.

Prema rečima analitičara Dragomira Anđelkovića, jače su veze na liniji Pariz - Vašington nego Berlin - Vašington - stoga, ukoliko bi se Tramp čvrsto opredelio za kompromis po pitanju Kosova, Makron bi u tom slučaju bio ključna poluga za uticaj na druge članice EU, pa i Nemačku, da popuste.

Analitičar Branko Radun smatra da je kancelarka Angela Merkel u silaznoj putanji, a Makron u uzlaznoj, što je bitno kada je reč o Kosovu i Metohiji - Makron je tu bitan zato što ne ide u konfrontaciju sa Nemačkom, kao prvom silom EU, a s druge strane, ima bolje odnose sa Vašingtonom od Nemaca. On može da odigra ključnu ulogu u postizanju kompromisnog rešenja za Kosmet.

Priprema za izbore

Prema rečima zapadnih diplomata u Beogradu, Trampu je veoma bitno da reši kosovski problem u relativno kraćem periodu.

- Cilj je da američki predsednik pred izbore u SAD sledeće godine zabeleži bitne uspehe na spoljnom planu, što bi mu, kako procenjuju, donelo dodatne glasove - podvlače sagovornici diplomate i ističu da bi u sve bila uključena i Rusija, od koje ljudi iz Trampovog okruženja ne zaziru, kao mnogi drugi na zapadu.

Sirijska armija uništila oklopni automobil Panthera F9. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA