Najnovije

JOŠ JEDNA ZEMLJA NE ODUSTAJE OD S-400: Uprkos sankcijama SAD spremi da plate milijarde dolara

Indija će nastaviti proces nabavke ruskog protivvazdušnog sistema S-400 uprkos rastućem pritisku Vašingtona, kazao je ministar spoljnih poslova te zemlje.

S 400 (Foto: mil.ru)

Indijski zvaničnik je dodao da se ugovor o nabavci S-400 već primenjuje i da će Indija nastaviti da krši američki Akt o suprostavljanju neprijateljima Amerike putem sankcija (CAATSA).

Rusija i Indija potpisale su prošlog oktobra ugovor vredan 5,4 milijarde dolara, a prve isporuke S-400 očekuju se u oktobru 2020. godine.

Nedavno je zvanični NJu Delhi izrazio nadu da će biti izuzet iz CAATSA, i tako izbeći političke i ekonomske sankcije zbog saradnje sa ruskom industrijom naoružanja.

Američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je Egipat da će se suočiti sa sankcijama ako kupuje ruske avione Su-35, dok je Bela kuća takođe tražila od Turske da ponovo razmisli o kupovini S-400, nagoveštavajući da će zvanična Ankara biti isključena iz određenih segmenata NATO saradnje.

Što se tiče raloga za zainteresovanost Indije za S-400, stručnjaci procenjuju da u tom regionu rastu vojni rizici, jer se mnoge susedne zemlje naoružavaju. Nabavljaju se novi taktički i strateški raketni sistemi, te novi borbeni avioni pete generacije.

Zbog toga Indija želi da zatvori svoj vazdušni prostor i stvori efikasan vazdušni i raketni sistem odbrane, pa se opredelila za S-400 kao rešenje.

Osim toga, u pitanju je i spoljnopolitički rejting, jer Indija tako ulazi u red malobrojnih zemalja koje mogu sebi da priušte takvu kupovinu, i finansijski i politički.

Ova zemlja je opasno blizu da pokrene proizvodnju balističkih raketa, ako uspeju, Bliski istok čeka pakao. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: B 92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA