Najnovije

Dodik i Cvijanović u Petrogradu sa Gaspromom dogovorili gasifikaciju Republike Srpske

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović na sastanku sa predsednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejem Milerom dogovorili su da u Srpsku bude doveden gas.

Dodik, Cvijanović i Miler (Foto: predsjednikrs.net)

Na ovom sastanku je naglašeno da bi realizacija gasifikacije Republike Srpske trebalo da počne ove jeseni.

Dodika i Cvijanovićevu u sedištu ruske kompanije u Sankt Peterburgu primio predsednik UO Gasproma Aleksej Miler.

Ovaj projekat bi bio realizovan odvajanjem kraka ruskog gasovoda Turski tok za Republiku Srpsku.

Dodik je ranije najavio da će sa predstavnicima Gasproma, osim o odvajanju kraka za Republiku Srpsku da bi doveli gas u Banjaluku iz ekonomskih i ekoloških interesa, razgovarati i izgradnji gasne termoelektrane.

Dodik i Cvijanovićeva razgovarali su u Kancelariji Srpske u Sankt Peterburgu sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duškom Perovićem o sradu ove kancelarije i saradnji Sankt Peterburga i Republike Srpske. Zvaničnici Srpske učestvuju na Međunarodnom ekonomskom forumu, koji ove godine beleži rekordnu posećenost - više od 1.500 kompanija svijeta, 17.000 panelista, predstavnika međunarodnih vlada, stručnjaka iz raznih oblasti, ali i hiljade novinara koji prate ovaj značajni skup.

Na završnom danu Foruma održava se i poslovni dijalog predstavnika Evroazijskog ekonomskog saveza i Asocijacije nacija jugoistočne Azije, Rusije i Azerbejdžana, kao i Rusije i Japana.

Dodik i Cvijanovićeva juče su prisustvovali plenarnoj sjednici Ekonomskog foruma na kojoj su se obratili predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, predsjednik Kine Si Đinping i generalni sekretar UN Antonio Guteres, te razgovarali sa predstavnicima kompanije Zarubežnjeft.

Tokom Foruma potpisana je "Mapa puta" - aktivnosti za realizaciju prioritetnih pravaca saradnje Sankt Peterburga i Republike Srpske za period 2019-2021. godina, a na marginama skupa Dodik i Cvijanovićeva imali su brojne bilateralne susrete.

Dodik je, između ostalih, razgovarao u odvojenim susretima sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i ministrom inostranih poslova Katara Muhamedom binom Abdulrahmanom el Tanijem.

Cvijanovićeva je prvog dana učestvovala i na panelu pod nazivom "Jednake mogućnosti u digitalnom dobu".

Rusija nabavlja 76 ruskih lovaca SU-57, više o tome OVDE.

Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA