Najnovije

BURNO ZBOG SKANDALOZNE CENE: Koliko koštaju norveški F-35!?

Norveški političari veruju da je neizvesnost oko cene američkih F-35 koji bi trebao da postane kičma vazduhoplovstva ove zemlje u najmanju ruku apsurdna. Da bi rešio spor oko F-35 jednom zauvek, nadzorni i ustavni odbor norveškog parlamenta zatražio je od ministra odbrane Franka Bakke-Jansena da navede cenu za borbene avione na osnovu trenutnog kursa dolara.

F 35 (Foto: Jutjub)

“Celi proces traje oko 5 meseci i uključuje i norveške i američke aktere a broj radnih sati koji su potrebni za ovu računovodstvenu analizu procenjuje se na 10 000” izjavio je Bake-Jansen za dnevni list Dagbladet.

Prema njegovim rečima, ovaj zadatak zahteva jezgro od desetak ljudi koji rade tokom cele godine, dok najintenzivnija analiza traži oko 30 ljudi. On je obećao da će Parlamentu dostaviti “ažuriranu procenu” ali ne pre nego što budžet za narednu godinu bude spreman. Kada se suočio sa novinskim natpisima o prevelikim troškovima, Bake-Jansen je rekao da analize neizvesnosti zahtevaju puno vremena i truda, te zahtevaju saradnju sa raznim državnim agencijama povezanim sa nabavkom.

Mislim da treba oprezno napraviti temeljan posao praćenja troškova, rizika i budžetskih potreba. To je program sa okvirnim troškovima od nešto više od 10 milijardi dolara sa godišnjim troškovima od oko 820 miliona dolara.

Bake-Jansenov odgovor izazvao je snažnu reakciju Socijalističke levice, koja je bila jedan od najglasnijih kritičara sporazuma koji je dao prioritet nabavci aviona F-35.

Apsurdno je da vlada mora potrošiti 10. 000 radnih sati svake godine samo da bi izračunala koliko avion stvarno košta u eksplotaciji, to ilustruje koliko su troškovi podložni manipulaciji rekao je Torgeir Knag Fylkesnes iz Kontrolne i ustavne komisije.

Crveni, koji su takođe odbacili F-35, tvrde da bi kupovinu aviona trebalo da “pretrese” generalni revizor.

“Zvona upozorenja zvone na ovu skandaloznu kupovinu otkako vlada levog centra, uz podršku konzervativaca, ušla u ludački precenjen program nabavke F-35 koji uopšte nije pogodan za norvešku doktrinu vazdušnog rata rekao je Bjornar Moxnes lider Crvenih.

Debata oko cene borbenog aviona ponovo se rasplamsala nakon što je list Bergens Tidende uradio kritičko istraživanje, naglašavajući da postoji jaz u ceni od 1,9 milijardi dolara.

Lider Socijalističke levice Audun Lysbaken je zatražio parlamentarno saslušanje sa ministrom odbrane kako bi javnost dobila neke odgovore. Delove kalkulacija lista Bergens Tidende je osporilo norveško Ministarstvo odbrane.

Kao deo obimnog programa obnavljanja odbrane, norveško vazduhoplovstvo će postati jedan od vodećih evropskih korisnika F-35 sa ukupno 52 aviona.

Do sada je Norveška dobila devet F-35 sa prosečnom cenom od 160 miliona dolara po jednom avionu.

PročitajteOVDE ko je to ocrneo američki ponos, Patriot.

Izvor: logicno. com/S. Marković

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA