Najnovije

NOVAC NE IDE GDE JE NAJPOTREBNIJI: Nejasno kako je na migrante utrošeno više od 21 miliona maraka!

Bosni i Hercegovini je u proteklom periodu odobreno više od 21 milion KM u svrhu ublažavanja efekata migrantske krize, potvrdilo je Ministarstvo bezbednosti BiH.

Migranti u Bosni (Foto: jutjub)

Godinu je dana ovaj odgovor, iako nepotpun, čekao poslanik Saša Magazinović.

Nakon nebrojeno puta i kad je gotovo strpljenje bilo pri kraju konačno je i Magazinović, ali javnost saznala koliko se novaca slilo za saniranje migrantske krize.

Brojku imamo, ali ne i odgovor kako je 21 milion potrošen.

“Iako je frustrirajuće tako dugo čekati informacije, zadovoljan sam činjenicom da mi je nakon godinu dana institiranja na odgovoru o novcu koji je došao u BiH za ublažavanje migrantske krize ipak neko odgovorio. Smatram da institucije države ne upravljaju migrantskom krizom nego reaguju na trenutne događaje koji prestižu jedan za drugim” – kazao je Magazinović i dodaje da nije dobio odgovor na sva pitanja koja je postavio.

Ali, ne odustaje pa će pitati i dalje. Tako ga, baš kao kao i mnoge zanima pod kojim uslovima i procedurama se iznajmljuju ili ustupaju objekti za smeštaj migranata.

“Javnost interesuje i popunjavanje granične policije i odnos Saveta ministara spram tog pitanja, ali i izdvajanje i utrošak sredstava iz budžeta na svim nivoima vlasti za ublažavanje posledica migrantske krize” – dodaje Magazinović.

Mizerna podrška

Novac koji stiže iz Evropske unije, te međunarodnih fondova, očito je, najmanje dolaze tamo gde je najpotrebnije, u Unsko – sanski kanton, ponavljaju vlasti ovog kantona.

Mizerna je podrška i od domaćih vlasti. Osim 200.000 maraka koje je uplatio Kanton Sarajevo, drugih uplata u pomenute svrhe na trezor Kantona nije bilo, ističe premijer Mustafa Ružnić.

“Kada je u pitanju izdvajanje sredstava od drugih nivoa vlasti uključujući i Federaciju BiH, odluke su donesene ali mi ništa još nismo dobili, osim uplate iz Kantona Sarajevo” – ističe premijer Ružnić.

Najveći iznos Evropskog novca za upravljanje migracijama u BiH trebao je biti operativan nakon što se utvrdi nova lokacija za prihvat migranata u Unsko-sanskom kantonu.

Međutim, kako za Evropsku uniju Vučjak nije prihvatljiva lokacija za prihvat migranata, milioni evra ostaju na čekanju.

Kako se proustaške snage pripremaju za obračun sa Srbima, pročitajte OVDE.

Izvor: avaz. ba

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA