Najnovije

OMLATIO IH TOPOVIMA: Mi-35M uništio poziciju terorista u Iraku (VIDEO)

Irački helikopteri Mi-35M su izveli operaciju potrage i likvidacije terorista u pograničnom pojasu za Sirijom. U akciji je učestvovala dva “leteća tenka”.

Mi 35 M (Foto: Jutjub)

Helikopteri Mi-35M su uočili jedno vozilo koje je prevozilo teroriste. Čim su ugledali helikoptere, teroristi su napustili vozilo i pobegli u jedan usek koji se nalazio u pustinji. Međutim helikopterima nije bio problem da ovaj usek dobro protresu topovima GŠ-23, koje imaju u svome naoružanju. Tom prilikom su likvidirana najmanje dva pripadnika tzv. “Islamske države”.

Iračka vojska u svom sastavu poseduje dve eskadrile helikoptera Mi-35M.

Dvocevni spregnuti top GŠ-23 (konstrukcija Grjazeva i Šipunova) je namenjen za opremanje udarnih borbenih helikoptera Mi-24VM i njegove duboko modernizovane varijante Mi-35M. Na verziju helikoptera Mi-24VM je postavljena specijalna gondola NPPU-24 (rus. Nesъemnaя Podvižnaя Pušečnaя Ustanovka) na koju je montiran top GŠ-23, umesto dotadašnjeg teškog rotacionog 4-cevnog mitraljeza ЯkB-12.7.

Efektivni domet ovih topova je do 2000 metara. Osnovna njegova karakteristika je izuzetno visoka brzina paljbe, koja u zavisnosti od verzije ovog topa, može da dostigne vrednosti i do 3,400 granata u minuti.  Izuzetno visoka početna brzina granate (1000 m/sek) u kombinaciji sa njihovom masom je dovoljna da se neutrališe veliki broj srednje-oklopljenih ciljeva na zemlji i vazduhu, na srednjim i bliskim odstojanjima.

Posebno je opasan za neprijateljsku živu silu koju često ne mogu da zaštite veštačke prepreke (kuće, improvizovana skloništa), kao i motorizovane kolone koje su sastavljene od oklopnih automobila i transportera.

Turska će upotrebiti S-400 ukoliko bude napadnuta! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA