Najnovije

ZASTRAŠUJUĆE: Ledeni omotač se topi i drevni oblici života počinju da se bude! Raste mahovina stara 1530 godina!

Nauka je otkrila da je od 1580. do 1850. godine malo ledeno doba izazvalo širenje glečera u Atlantiku, proširujući se preko pejzaža i pokrivajući mahovinu. Vrste su izgubljene u permafrostu i ostavljene su pod omotačima leda, međutim, kako se Zemlja počela zagrevati, iskusili smo neobičan fenomen u kojem se ove naslage tope, i te vrste počinju da se pojavljuju!

Arktik (Foto: Pixabay. com)

Tokom nedavne eksploatacije na kanadskom ostrvu Ellesmer, gde je masivni glečer pokrivala mahovina, biolog Katarina La Farg pronašla je u jednom delu i znake života!

"Dok smo hodali do ivice glečera, mogli smo da vidimo delove mahovine koji su izgledali kao da izlaze ispod leda", rekla je.

“Bili su pocrneli, ali i tamo su bile i zelene nijanse. Dok sam pažljivije gledala, pomislila sam: „O moj Bože, šta je ovo? Ili je ovo nekako uspelo da zadrži ostatak svoje prvobitne boje ili je tek počelo da raste posle vekova pod ledom!?”

Prema IFL Science, permafrost je ono što se dešava kada tlo dosegne temperaturu ispod nule više od dve godine. Osim mahovine, jedine stvari koje su oživele nakon što su bile pod permafrostom bile su bakterije.

U cilju oživljavanja mahovine, skupljeni su uzori, a zatim inkubirani u porcijama, uz ispravnu rasvetu i temperaturu. Za nekoliko nedelja, počela je da raste. Čak i čudnije, mahovina je bila stara oko 1530 godina, a oko decenija stara pre nego što je permafrost stigao.

Tipično, kada čujemo o klimatskim promenama, nalazimo horor priče, gde nam se daje najgori mogući scenario povezan s promenom klime. Međutim, jednom možemo reći da, iako brojne vrste mogu da izumru, postoje neke koje mogu imati nadu za oživljavanje.

Od bakterija do višećelijskih životinja, naučnici otkrivaju da preživljavanje nije sasvim kao kamen, ili možda, led, kao što smo nekad mislili. I dok mislite da bi stvorenja koja su izgubljena ispod permafrosta zauvek bila izgubljena, to zapravo nije slučaj.

Pročitajte OVDE kakav je to šok a tiče se droga i Drugog svetskog rata.

Izvor: Pravda/awarenessact. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA