Najnovije

ZMIJA JE MRTVA KADA JOJ ODSEČEŠ GLAVU! Da li je vazdušni napad na najvećeg propovednika džihada bio uspešan? (VIDEO)

Ratni avion Sirijskih arapskih ratnih snaga (SiAAF) je ciljao al-Muhasinija i grupu njegovih boraca kada su utvrđivali svoj položaj. Jedan od al-Muhasinijevih telohranitelja, zloglasni terorista poznat kao Abu U'said, navodno je ubijen u tom napadu.

Abdulah al-Muhasini (Foto: jutjub)

Dok većina opozicionih izvora promoviše al-Muhasinija kao nezavisnog učenjaka, SAD su otkrile da je on imenovan za verskog savetnika za al-Nusra Front al-Kaide u 2015. godini. Al-Nusra je poznatiji kao Tahrir al-Šam.

Al-Muhasini, koji je saudijski državljanin, takođe je poznat po tome što je služio kao verski sudija u vojnim osvajanjima Al-Kaide, koja je osvojila velike delove Idliba 2015. godine i počinila brojne ratne zločine.

U 2016. godini, al-Muhasini je javno finansirao neuspelu ofanzivu na Alepo. Značajan deo novca je prikupljen iz Katara. Iste godine, sankcionisano je od strane Ministarstva finansija SAD-a za finansiranje Al Kaide.  

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein su 2017. godine imenovali al-Muhasinija za finansiranje nekoliko terorističkih grupa i optužili ga za podršku iz Katara.

Al-Muhasini je poznat po tome što igra ulogu moderatora između različitih terorističkih grupa u Siriji. Saudijski “propovednik” je čak pokušao da pomiri al-Nusru i ID 2014. godine.

Do danas, al-Muhasini ostaje jedna od najopasnijih figura u Idlibu. U tom svetlu, nedavni incident može biti pokazatelj da Damask i njegovi saveznici rade na eliminisanju terorističkih lidera.

Pogledajte OVDE grafički prikaz odnosa ruskih i američkih oružanih snaga.

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA