Najnovije

DRAMA U KOMŠILUKU ZBOG F-16: Evo kako su Amerikanci izradili Bugare!

Bugarska je odlučila da kupi nove borbene avione, nove F-16 Blok 70. Ta odluka izazvala je ozbiljnu političku krizu u toj zemlji. 

Avioni F-16 Blok /0 (Foto: Jutjub)

Iako su Bugari objavili da za osam novih aviona i opremu nameravaju da izdvoje najviše 900 miliona evra, vlada je nakon dužih razmišljanja pristala na cenu od 1,3 milijarde evra.

Nakon što je Amerika objavila koliko traži za osam aviona i pripadajuću opremu, Bugarska je zapretila prekidom pregovora s Amerikancima i razgovorima s Italijom i Švedskom oko ugovora.

Sada su ipak pristali na američke uslove, iako je bugarski ministar obrane izjavio kako se nadaju da će SAD smanjiti cenu za 60 miliona dolara.

Međutim, dan nakon što je vlada pristala na američke uslove, u Bugarskoj je nastala politička drama.

Naime, ugovoru s Amerikancima usprotivio se bugarski predsednik Rumen Radev. On je juče izjavio da je odluka bugarske vlade rezultat američkog pritiska, a ne kvaliteta ponude.

„Značajna je razlika između onoga što je naša zemlja u početku tražila i što je dobila od SAD. Troškovi tehničkog održavanja ovog aviona biće znatno veći, pa ovaj projekat čine besmislenim“, bio je jasan bugarski predsednik.

I Bugarska stranka „Volja“ oštro je kritikovala izjavu zamenika ministra odbrane Atanasa Zaprijanova da Sofija namerava da u narednih nekoliko godina kupi još nekoliko američkih aviona F-16 kako bi formirala celu eskadrilu, saopštivši da će na taj način „bedni bugarski narod dugi niz godina finansirati američka radna mesta“.

Pročitajte OVDE kako je buknula nova kriza u Persijskom zalivu.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA