Najnovije

"BARENJE": Evo šta Vučić nudi Makronu da bi dobio jaču podršku Francuske

Nakon 18 godina, jedan francuski predsednik stiže u Srbiju. Analitičari ocenjuju - Emanuel Makron želi da ojača francuski uticaj na Balkanu, dok Beograd zauzvrat nudi Parizu projekte. Vučić pokušava da pridobije jaču političku podršku Francuske upravo kroz ekonomiju, odnosno kroz davanje posla francuskim firmama, ističu posmatrači.

Merkel, Brnabić, Vučić i Makron (Foto: Jutjub)

Prvobitno planirana za decembar prošle godine, pa odložena zbog protesta Žutih prsluka, analitičari navode da poseta Emanuela Makrona ima za cilj da učvrsti oslabljene odnose sa Srbijom, ojača francuski uticaj na Balkanu, ali i da vrati francuske firme u posao izgradnje beogradskog metroa.

Godinu dana posle susreta u Parizu, 18 godina posle poslednje posete fracuskog predsednika Srbiji, mnogi veruju da se dolaskom Emanuela Makrona u Beograd Francuska vraća na Balkan.

Domaćini spremaju doček. Kod Spomenika zahvlanosti Francuskoj, prema najavama iz Predsedništva, Makrona će dočekati nekoliko hiljada ljudi.

Ivica Mladenović, novinar, ocenjuje da je upravo takav doček po Makronovoj meri.

"Videćete da je on mnogo više od Olanda, Sarkozija ili Miterana opčinjen svojom predsedničkom ulogom i istorijskom ulogom francuske nacije, tako da neće biti neočekivao ukoliko bude iskreno oduševljen spektaklularnim prijemom koji mu priprema Vučićev režim", smatra Mladenović.

Sa manje raširenim rukama francuski predsednik dočekuje potencijalne nove članice Evropske unije. Zato posle prijema, sledi razgovori i o politici proširenja.

"Nije to pitanje samo Makrona već je reč o opštem, političkom konsenzusu unutar francuskog političkog polja, čak i šire na nivou Evropske unije ili bar glavnih zemalja Evropske unije postoji konsenzus da će dalje proširenje biti blokirano dok se ne reši unutrašnja kriza u funkcionisanju same Unije. U svakom slučaju ulazak Srbije u EU je trenutno i biće sigurno i u narednim godinama ad acta", ističe Mladenović.

Sličnog stava je i Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove.

"Jasno je da će Makron i njegova administreacija novoj Evropskoj komisiji, koja stupa na snagu u novembru ove godine, zatražiti novi plan o proširenju EU koji će biti realističniji, čvršći i zahtevniji za zemlje kandidate", očekuje Beširi.

Zahtevaće francuski predsednik rešavanje najkomplikovanijeg političkog problema na Balkanu. Pošto je posle neuspelog berlinskog otkazan pariski sastanak, o Kosovu će govoriti u Beogradu. Beširi je uveren da Francuzi sve više sluha imaju za pozicije Srbije.

"Francuska nije preterano gadljiva na predloge kao što su razmena teritorija, korekcija granica, ili sve ono što se u poslednjih nekoliko meseci ili godinu dana pominje", podseća on.

Pomenuće Emanuel Makron poslovanje francuskih kompanija u Srbiji. Čim sleti u Beograd, obeležiće početak meodernizacije aerodoroma kojim rukovodi francuski Vansi.

Sa Makronom će sleteti i predstavnici kompanije Alstom koja je, iako su se uključiili Kinezi, i dalje u igri za projekat beogradskog metroa.

"Već neko vreme u francuskim diplomatskim krugovima kruži priča da je glavni razlog ovog Makronovog dolaska u Srbiju ustvari uvođenje Alstoma i drugih francuskih firmi u posao oko beogradskog metroa", kaže Ivica Mladenović.

"U ponedeljak ćemo videti da li se se to obistiniti, ali već sada je jasno da Vučić pokušava da prodibije jaču političku podršku Francuske upravo kroz ekonomiju, odnosno kroz davanje posla francuskim firmama", dodaje on.

Dosadašnje slabe ekonomske veze, posledica su manjka političke ljubavi poslednjih godina, ocenjuje Frans pres i podeća da će Fracuska i Srbija morati da prevaziđu neprijatost sa obeležavanja stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, kada je Vučić bio nezadovoljan mestom na drugorazrednoj tribini.

Pre samo dve godine, nezadovoljan time što Francuska nije izručila Ramuša Haradinaja Srbiji, zabranio je srpskim zvaničnicima da putuju u tu zemlju. Baš tada je crnom tkaninom bio pokriven Spomenik zahvalnosti Francuskoj - isti onaj kod koga će dočekati Makrona.

Američki stručnjak za Balkan otkrio koja je misija francuskog predsednika u Beogradu! Pročitajte OVDE sve o tome.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA