Najnovije

PROTEST "1 OD 5 MILIONA": Nema ko drugi da se bori za ovu zemlju osim nas!

Okupljanje građana u okviru protesta "1 od 5 miliona" počelo je oko 19 časova kod Terazijske česme.

Protest u Beogradu (Foto: Jutjub)

Govorila je odbornica DS Dragana Rakić, koja je istakla da će "biti na ulicama koliko treba samo da vide leđa svima koji uništavaju Srbiju i njenu budućnost".

- Borimo se za slobodu, nezavisne medije i nezavisno pravosuđe. U ovoj borbi smo svi zajedno, nema razdora, političke partije, organizacije, studenti su ujedinjeni u borbi za bolju Srbiju. Demokratija traži aktivnog pojedinca. Budimo složni, čuvajmo jedni drugima leđa, jer nema nikog drugog ko će da se bori za ovu državu - rekla je ona.

Protestna kolona je od od Terazijske česme, Prizrenskom ulicom, Brankovom i Pop-Lukinom ulicom, potom Pariskom i Uzun Mirkovom stigla do zgrade Rektorata, gde je protest završen i najavljen novi za narednu subotu.

Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".

Pročitajte OVDE šta to Vučić nudi Makronu.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA