Najnovije

FRANCUSKA NA NOGAMA! VOJSKA IZAŠLA NA ULICE: Sve je spremno za akciju, čeka se predsednik!

Francuski predsednik Emanuel Makron danas će pokazati odbrambene kapaciete EU isticanjem u prvi plan evropsku vojnu saradnju na paradi povodom Dana pada Bastilje, koja se danas održava u Parizu u znak sećanja na 14. jul 1789. godine kada je tvrđava-zatvor zauzeta tokom Francuske revolucije.

Defile francuske vojske (Foto: Jutjub)

Kako navodi thelocal.fr, ova demonstracija vojne saradnje u okviru EU dešava se u trenutku narastajućih napetosti sa SAD.

Makronovi gosti na paradi na Jelisejskim poljima biće, između ostalih, nemačka kancelarka Angela Merkel i još uvek aktuelna predsednica britanske vlade Tereza Mej, ali ne i predsednik SAD Donald Tramp, koji je bio gost francuskog predsednika na paradi održanoj 2017. godine, ali se u međuvremenu njihov odnos pogoršao.

Dan pada Bastilje biće obeležen i širom Francuske paradama, proslavama, vatrometima, a u samom Parizu će vatrogasci tradicionalno otvoriti vrata svojih stanica kako bi organizovali zabave sa građanstvom.

Biće održan i veliki koncert kod Ajfelovog tornja.

Navodi se da, ipak, današnja parada u prestonici Francuske ima širi politički značaj pošto je jačanje odbrambene saradnje jedan od glavnih ciljeva koje je Makron postavio u spoljnoj politici, a predsednik Francuske ne pokazuje bilo kakve znake kolebanja oko toga uprkos narastajućim političkim previranjima u Nemačkoj i predstojećem istupanju Velike Britanije iz Evropske unije.

Francuski sajt podseća da je Makron, koji zastupa ideju Evropske incijative za intervencije (E2I) koja bi preduzimala misije izvan nadležnosti postojećih struktura poput NATO, poručio u saopštenju izdatom uoči parade da je evropska saradnja na polju obrane ključna.

Na Jelisejskim poljima danas će prodefilovati vojne snage devet zemalja koje su pored Francuske deo E2I, uključujući Veliku Britaniju i Nemačku, a nebom će proletati nemački transportni avion A400M, španski C130 i dva britanska helikoptera "Činuk".

U paradi će učestvovati pripadnici Francusko-nemačke brigada (BFA), koja ima 5.000 ljudi, a osnovana je 1989 kao simbol posleratnog jedinstva Francuske i Nemačke, pa sada proslavlja 30. godišnjicu.

Navodi se da će, uprkos tome, jedan od Makronovioh gostiju na paradi biti i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, što je znak da je Alijansa i dalje važna francuskom predsedniku.

Kako navodi francuski sajt, u paradi u centru Pariza učestvovaće oko 4.300 pripadnika oružanih snaga, 196 vozila, 237 konja, 69 aviona i 39 helikoptera.

Tri sprske pesme će biti izvedene za francuskog predsednika, a nose jaku poruku! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA