Najnovije

SNAŽNA PODRŠKA SPC STIŽE IZ RUSIJE: Dižemo svoj glas kako bismo zaštitili našu srpsku braću od raskolnika Đukanovića

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović pokušava da ponovi anticrkvenu politiku nalik na onu koju je sprovodio bivši ukrajinski lider Petro Porošenko kada je u pitanju autokefalnost, izjavio je šef Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, mitropolit volkolamski Ilarion.

Mitropolit volkolamski Ilarion (Foto: Jutjub)

Mitropolit Ilarion je podsetio da je Đukanović takođe istupio sa inicijativom da se usvoji zakon kojim bi celokupna crkvena imovina, izgrađena do 1918. godine, bila nacionalizovana.

“Cilj ove nacionalizacije je da se oduzme imovina kanonske Crnogorske crkve, koja je deo Srpske patrijaršije, i da se preda u ruke raskolnicima, koja sebe naziva Crnogorskom pravoslavnom crkvom“, istakao je Ilarion.

On je naveo i da raskolnike predvodi “lažni mitropolit, da u crkvama služe lažni sveštenici, a da država tu marginalnu strukturu podržava”.

Upozorio je i da bi, ukoliko se ta podrška nastavi, “crnogorski raskol mogao da se razduva na sličan način kao što je to bio slučaj sa ukrajinskim“.

RPC će zaštititi SPC

Arhijerej je izjavio i da Ruska pravoslavna crkva vidi kao svoju dužnost da zaštiti Srpsku pravoslavnu crkvu.

“Mi smo sve to prošli sa Ukrajinom, mi znamo čemu sve to vodi, zbog toga dižemo svoj glas kako bismo zaštitili našu srpsku braću koji žele da sačuvaju crnogorsku kanonsku crkvu u sastavu Srpske pravoslavne crkve“, ocenio je on.

Prethodno je Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve pozvao crnogorsku vlast da prestane sa diskriminacijom budući da to pojačava pritisak na kanonsku duhovnost i na vernike.

Pročitajte OVDE kako Milo Đukanović radi protiv Srbije.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA