Najnovije

AMERIČKI STRUČNJACI OVO ORUŽJE VIDE KAO SMRTNU OPASNOST: "Status-6" može da zbriše sve gradove na američkoj obali!

Ruski projekat "Status-6" za jedan deo američkih nuklearnih stručnjaka predstavlja smrtnu opasnost, dok drugi sumnjaju da on poseduje bilo kakvu autentčnu snagu.

Podmornica (Foto: pixabay. com)

Ruska bespilotna podmornica-kamikaza, može, navodno, da se neprimetno "nasuče" na greben američke obale i da aktivira užasavajuće razoran potencijal koji premašuje onaj koji je proizvela "Car bomba", prenosi "Ruska reč".

Nova američka nuklearna politika smatra da je ruski projvekat interkontinetalnog torpeda "Status-6", jedan od, figurativno rečeno, najozbiljnijih "dželata" koji potencijalno prete SAD.

O ovome piše i američki internet portal "Nacionalni interes", a mišljenja američkih eksperata o ovom pitanju nisu usaglašena.

Jedni tvrde da je reč o "propagadnoj floskuli Moskve", koja je u prašnjavim arhivama pronašla prevaziđeni projekat koji datira još iz vremena sovjetske ere, a drugi da se u novonastalim okolnostima ovaj projekat može reaktivirati i učiniti operativnim.

Jedni smatraju da objekat takvih dimenzija ne može tek tako ostati nezapažen pored čitave mreže podvodnih sonara, koji se u prstenovima nalaze raspoređeni oko obala Amerike.

Takođe, oni sumnjaju u operativnu upotrebljivost "Statusa-6". Proklamovane tehničke karakteristike ovog torpeda koji ima domet od nekoliko hiljada nautičkih milja, uz sposobnost nošenja termonuklearne bojeve glave jednake detonaciji 100 miliona tona TNT-a, ostavljaju utisak propagande.

Međutim, drugi stručnjaci u SAD smatraju da je ovaj podvodni kolos dovoljno veliki da ponese bojevu glavu megatonske snage, što bi bilo fatalno za višemilionske gradove na zapadnoj i istočnoj obali ove države.

Po njima, "Status-6" nije torpedo, kako se interpretira u stručnoj javnosti, nego specijalno projektovana bespilotna podmornica-kamikaza, koja može da ponese zaista armagedonski razorni potencijal.

Glavna prednost perspektivnog udarnog kompleksa strateške namene "Status-6" jeste njegova sposobnost da izbegne sistem protivraketne odbrane. Ruski konstruktori imaju ogromno iskustvo u tehnologiji izrade podvodnih plovila izvanrednih karakteristika.

Američki eksperti koji brinu zbog "Statusa-6" smatraju da bi u slučaju sudara jednog ovakvog podvodnog projektila i kopnene obale SAD u potpunosti sa lica zemlje bili zbrisani višemilionski gradovi, a kao proizvod eksplozije nastao bi cunami biblijskih razmera.

Stiže li iz Amerike nova kazna za Rusiju? Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA