Najnovije

PENTAGON: Turska izlazi iz programa F-35 u martu 2020.

Učešće Turske u američkom programu F-35 biće konačno prekinuto u martu 2020. godine, izjavila je zamenica ministra odbrane SAD za nabavke Elen Lord.

F-35 (Foto: Jutjub)

Prema njenim rečima, Sjedinjene Američke Države se od 2018. godine bave potragom za alternativnim dobavljačima za nekih 900 elemenata, pa će uticaj na realizaciju programa biti minimalan.

Ona je dodala i da su američki partneri jedinstveni u tvrdnji da Tursku treba isključiti iz programa F-35 nakon kupovine ruskih S-400, ali da su uvereni da će se program F-35 nastaviti i bez njenog učešća.

„Sjedinjene Američke Države su uverene u program F-35 i lanac isporuka. Drugo, Sjedinjene Američke Države i drugi partneri u programu F-35 ujedinjeni su u odluci da suspenduju učešće Turske u njemu i da započnu zvanični proces njenog isključivanja iz programa“, istakla je ona.

„Zbog odluke američke administracije da prekine saradnju sa ovom zemljom na programu F-35 zbog kupovine ruskih S-400, Turska neće dobiti oko devet milijardi dolara investicija“, objasnila je Lordova.

„Turska će izgubiti radna mesta i neke ekonomske mogućnosti. Turska je imala priliku da proizvodi više od 900 delova za F-35 i bila je primalac devet milijardi dolara u okviru saradnje sa turskim proizvođačima“, naglasila je ona.

Ona je dodala i da će turski instruktori, studenti i piloti, koji su u vezi sa programom F-35, u najskorije vreme napustiti zemlju.

Odluka o isključivanju Turske iz programa F-35 predstavlja reakciju Vašingtona na kupovinu najnovijih ruskih protivvazdušnih sistema S-400 od strane Turske. 

Ugovor za nabavku četiri diviziona S-400, vredan 2,5 milijarde dolara, zaključen je 2017. godine. Turska će deo isporuke S-400 platiti sama, a deo na račun ruskog kredita.

Nakon zaključivanja sporazuma, Sjedinjene Američke Države zahtevale su da Turska odustane od ruskih sistema S-400 i da umesto toga kupi američke sisteme „Patriot“. Vašington je takođe zapretio da bi mogao da odloži ili poništi proces prodaje Turskoj najnovijih aviona F-35, ali je Turska odbila da napravi ustupke. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan nazvao je sporazum o S-400 — najvažnijim u istoriji zemlje.

Pročitajte OVDE šta je uznemirujuće a tiče se Turske.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA