Najnovije

PUTINOVI GOSPODARI NEBA! Tri sovjetska lovca ušla u „američki“ spisak najbržih borbenih aviona na svetu

Američki internet portal WeAreTheMighty jobjavio tekst u kome je objavio spisak najbržih borbenih aviona savremenog doba. Od pet prvih aviona, čak tri su sovjetskog/ruskog porekla.

Su 27 (Foto: mil.ru)

Autor ove publikacije je objavio spisak najbržih borbenih aviona, koju ćemo prezentovati obrnutim redosledom:

Peti na spisku je sovjetski teški višenamenski lovac četvrte generacije Su-27. On je po prvi put poleteo u maju 1977.godine, a uveden u operativnu upotrebu 1985.godine. Maksimalna brzina koju je ovaj aviin dostigao na visini od 11,000 metara je 2,500 km/č. Inače, američko vazduhoplovstvo poseduje četiri ova aviona koja se koriste za obuku pilota.

Četvrti je sovjetski i ruski lovac-presretač MiG-31. Ovaj avion je prvi put poleteo u septembru mesecu 1975.godine. Na malim visinama on može da leti supersoničnom brzinom koja iznosi 1,500 km/č. Na velikim visinama MiG-31 je ostvario brzinu od 3,000 km/č, dok je njegova krstareća brzina na velikim visinama 2,500 km/č (2,35 Maha).

U sredini se nalazi američki lovac-bombarder F-15E Strike Eagle, koji je prvi put poleteo krajem 1986.godine. On ima sposobnost da razvije maksimalnu brzinu od 3,017 km/č, i ostvari precizne udare po zemaljskim ciljevima upotrebom bombi i raketa. NJegova krstareća brzina iznosi 917 km/č.

Na drugom mestu se nalazi najbrži borbeni avion na svetu, koji se i dalje nalazi u eksploataciji, a to je sovjetski MiG-25. 

Maksimalna brzina ovog aviona na velikim visinama je 3,400 km/č. „Ovo uopšte nije loše ako se zna da je ovaj avion po prvi put poleteo davne 1964. godine“- navodi autor ove publikacije.

Na prvom mestu se nalazi bespilotni kosmički brod Boeing X-37. Od 2010.godine pa do danas, ova letelica je izvela pet zvaničnih kosmičkih letova, u okviru misija različitog formata. Boeing X-37 ima sposobnost da u višim slojevima zemljine atmosfere dostigne brzinu koja je 16h veća od brzina zvuka. Ovde je očigledno da je autor pošto-poto hteo da na prvo mesto stavi avion američke proizvodnje, iako Boeing X-37 uopšte ne spada u kategoriju borbene letelice kako je naznačeno u naslovu ovog teksta.

Turska primila ruske sisteme S-400 i okreće ih protiv Amerike! A zašto pročitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA