Najnovije

LINTA ODGOVORIO USTAŠAMA: Srbi imaju pravo na svoj jezik i ćirilicu u Vukovaru!

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da je protivljenje hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i gadonačelnika Vukovara Ivana Penave odluci Ustavnog suda o vraćanju srpskog jezika i ćirilice u taj grad još jedan dokaz antisrpstva.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta (Foto: Jutjub)

Linta navodi da u Ustavnom zakonu stoji da pripadnici srpske zajednice imaju pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćirilice u svim gradovima i opštinama gde čine više od trećine ukupnog broja stanovnika.

Po popisu iz 2011. godine u 21 opštini i dva grada, Vukovar i Vrbovsko, Srbi čine više od 33 odsto stanovništva, istakao je Linta u pisanoj izjavi.

Ustavni zakon je nakon 17 godina od njegovog usvajanja ostao mrtvo slovo na papiru, dodao je Linta, koji je i predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

“Skandalozna je činjenica da Kolinda Grabar Kitarović otvoreno poziva na kršenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji je hrvatski Sabor usvojio još 2002. godine kao jedan od preduslova za početak otvaranja pregovora Hrvatske sa EU", istakao je Linta.

On je naveo da Grabar Kitarović besramno širi strah i netrpeljivost prema preostalim Srbima u Vukovaru svojim stavom da bi sprovođenje odluke Ustavnog suda o vraćanju srpskog jezika i ćirilice u Vukovar tobože izazvalo napetost i nepoverenje među ljudima.

“Činjenice pokazuju da napetost i nepoverenje među građanima Vukovara ne izazivaju srpski jezik i ćirilica, već proustaške snage koje u Vukovaru predvodi gradonačelnik Ivan Penava. Postalo je sasvim normalno da sledbenik ustaša Penava konstatno širi besnu mržnju prema Srbima u Vukovaru”, naveo je Linta.

On je dodao da je Penava pre nekoliko dana izjavio da je bilo nerazumno postavljati dvojezične table na državne institucije bez rešavanja pitanja iz 1991. godine, kao i da bi veća prava Srbima pogoršala međunacionalne odnose.

Linta je rekao i da hrvatsko pravosuđe nije ništa učinilo da se kazne odgovorni za svirepe zločine protiv srpskih civila u Vukovaru pre i tokom oružanih sukoba.

Kako je naveo, prema podacima Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih lica "Protiv zaborava", tokom leta i jeseni 1991. godine u Vukovaru je ubijeno ili nestalo više od 120 Srba.

Hrvatska predsednica se usprotivala odluci Ustavnog suda o vraćanju ćirilice u Vukovar, a nakon razgovora sa gradonačelnikom Ivanom Penavom je izjavila da njegov stav u odnosu na sudsku odluku nije nepoštovanje, već poziv koji ona podržava.

Pročitajte OVDE kako je hrvatska predsednica udarila na Srbe.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA