Najnovije

ŠIPTARI U PANICI! LOBIRAJU NA SVE STRANE: Tramp odredio Pompea da reši pitanje Kosova!

Amerika mora da preuzme vodeću ulogu u dijalogu Beograda i Prištine, a zadatak da se dođe do rešenja američki predsednik poverio je prvom saradniku i šefu Stejt departmenta Majku Pompeu.

Majk Pompeo (Foto: Jutjub)

Da će Pompeo biti ključni čovek, potvrdili su Filip Riker, kao i general-pukovnik Frenklin Ben Hodžis, koji otkrivaju da Vašington rešenje kosovskog čvora vidi u preuzimanju vođenja pregovora u kojima ne bi bilo crvenih linija. Istovremeno, američki zvaničnici ističu da glavna uloga Amerike ne znači da će iz priče biti isključeni evropski saveznici. pre svih Francuska i Nemačka.

Snažan uticaj

Naime, Riker, koji je vršilac dužnosti zamenika državnog sekretara SAD zaduženog za Evropu i Evroaziju, potvrdio je da je za "snažniji uticaj" Vašingtona u pregovorima i prvi čovek Stejt departmenta Majk Pompeo.

- O snažnijoj ulozi SAD u procesu dijaloga nedavno sam razgovarao sa Majkom Pompeom. Mi blisko sarađujemo sa partnerima EU. Ja sam bio uključen u ranu fazu dijaloga, koja je vodila ka Briselskom sporazumu, za koji mislim da je napravio veliku razliku u funkcionisanju života, uspostavljanju tempa i smanjenju tenzija u regionu u proteklih pet godina - objasnio je za Glas Amerike Riker

Američki diplomata veruje da kod obe strane postoji volja da se pronađe rešenje i time doprinese stabilnosti i prosperitetu zapadnog Balkana.

Vodeću ulogu Amerike u pregovorima najavljuje i general-potpukovnik Frenklin Ben Hodžis, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi.

- Naša obaveza mora da bude održiva, umesto epizodna. Ne možemo reći da organizujemo konferenciju o tome, a onda odmah pređemo na nešto drugo - ističe Hodžis.

NATO general očekuje da Trampova administracija, pored pomoći, stvori prostor za postizanje konačnog dogovora.

- Treba ne samo ukinuti bilo kakve crvene linije već im pružiti podršku i zaštitu od pritiska Rusije. Na primer, pomoći Srbiji da se odupre pritiscima Pravoslavne crkve vezane za Rusiju - istakao je Hodžis.

Trka moćnih

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić ističe da Srbija sve češće dobija pohvale u kojima se ističe da je Beograd pouzdan partner i faktor stabilnosti. To je, prema njenim rečima, važno i za period koji predstoji kad je reč o rešavanju kosovskog pitanja.

- Očito je da ćemo u septembru imati bar nameru Makrona da se obnovi dijalog sa Kosovom. Čujemo i ocene Rikera, ali i penzionisanog bivšeg američkog komandanta za Evropu Hodžisa, koji je naglasio značaj Srbije kao pouzdanog partnera i intenzivnije uključivanje Amerike u dijalog pod okriljem EU - ocenjuje Milićeva.

S druge strane, Dejan Miletić, direktor Centra za globalizaciju, ukazuje na zakulisne igre koje se vode u Vašingtonu.

- Jasno je da postoji trka između Amerike i Evropske unije kada je reč o Kosovu. S jedne strane, Makron pokušava da pokaže da Evropa nije nemoćna da reši problem, dok, s druge strane, Amerika očigledno želi dominantniju ulogu. Problem je u delu administracije, takozvanoj dubokoj državi, koja je na strani Prištine, daje im vetar u leđa. Reč je o Trampovim protivnicima koji po svaku cenu žele da spreče postizanje dogovora kako bi izbili argument Trampu da na predsedničkim izborima u Americi istakne rešenje kosovskog pitanja kao uspeh svoje spoljne politike - objašnjava Miletić.

- Upravo su Bolton i ekipa lansirali priču da još ništa nije gotovo i da je Vašington za kompromisno rešenje i dogovor Srba i Albanaca kada je reč o Kosovu.

Samit u Vašingtonu u oktobru

Da je Tramp namerio da preuzme glavnu ulogu u pregovorima, potvrđuje i najava da bi novi samit lidera Srba i Albanaca mogao da bude održan već u oktobru u Vašingtonu, o čemu je Srpski telegraf prvi pisao. Oktobarski razgovori, kako su objasnili naši diplomatski izvori, usledili bi posle sastanka Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Parizu, a inicirao ih je francuski predsednik Emanuel Makron, a kojima će prisustvovati i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Šešelj brutalno izvređao akademika! Više o tome OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA