Najnovije

DA LI JE KONAČNO POSTIGNUT NUKLEARNI DOGOVOR: O čemu su razgovarali Kim i Tramp!

30. juna, američki predsednik Donald Tramp održao je sastanak sa liderom Severne Koreje Kim DŽong-unom. Komentarišući sastanak, Tramp je rekao da je to bio "veliki" događaj i da se raduje što će uskoro ponovo videti Kima. Strane su se dogovorile o izradi mogućeg sporazuma za rešavanje napetosti.

Donald Tramp i Kim DŽong un (Foto: jutjub)

Trampove primedbe i "mekani pristup" prema Sjevernoj Koreji nisu naišli na podršku među glavnim medijima i jakim političkim komentatorima.  NJu Jork Tajms (New York Times) je čak tvrdio da su zvaničnici Trampove administracije podeljeni oko strategije prema Sjevernoj Koreji.

“Dok se predsednik Tramp zatekao u svojoj istorijskoj šetnji vikendom u Severnu Koreju, zvaničnici administracije su u ponedeljak oštro bili u sukobu oko toga šta treba da se kaže o Kim DŽong-unu, lideru Severne Koreje, dok se priprema za ponovno pokretanje pregovora o nuklearnom sporazumu.

Podstičući unutrašnju debatu DŽon R. Bolton, savetnik za nacionalnu bezbednost i najistaknutiji čovek u administraciji, ljutito je reagovao na izveštaj u NJu Jork Tajmsu o mogućnosti dogovora da se efektivno zamrzne nuklearna aktivnost Severne Koreje u zamenu za američke ustupke.

Neki zvaničnici razmatraju zamrzavanje kao prvi korak ka sveobuhvatnijem dogovoru za Kima da se odrekne svog nuklearnog programa. Gospodin Bolton je odavno insistirao da Severna Koreja demontira svoj nuklearni program i da se odrekne svog celokupnog arsenala bojevih glava pre nego što dobiju bilo kakvu nagradu.

"Ovo je bio osudni pokušaj nekog da se upiše u predsednika", napisao je Bolton na Tvitteru. "Trebale bi biti posledice."

Međutim, neki visoki zvaničnici administracije razgovarali su o ideji inkrementalnog pristupa prema kojem bi Severna Koreja prvo zatvorila svoje nuklearne objekte kako bi sprečila proizvodnju novog materijala, zapravo zamrzavajući svoj program ali ostavljajući postojeći arsenal na mestu.

U zamenu, Amerikanci bi napravili neke ustupke koji bi pomogli da se poboljšaju životni uslovi u Severnoj Koreji, koja je pod velikim sankcijama, ili da se ojačaju odnosi između Vašingtona i Pjongjanga.

Među onima koji razmišljaju o takvim idejama su visoki diplomati, kažu ljudi upoznati sa diskusijama.

Tramp, koji je želeo da svoj imidž izgradi kao “dealmaker” uoči predstojećih predsedničkih izbora 2020. godine, izgleda otvoren za postepeni proces.

Tramp nije javno spomenuo punu denuklearizaciju tokom svog sata na granici između dve Koreje u nedelju ili nakon razgovora s južnokorejskim liderima.

Nuklearni testovi Severne Koreje u periodu između 2016-2019 (Foto: southfront. org)

Izveštaj NJu Jork Tajmsa je posebno kritičan prema Trampovoj pretpostavljenoj „slici koju je sam izgradio kao dealmaker“. Ipak, ovaj izveštaj ignoriše važnu činjenicu: Severna Koreja je značajno smanjila broj raketnih testova u protekloj godini. U ovom periodu, administracija Trampa i severnokorejska vlada bile su u stalnom kontaktu oko mogućeg dogovora. Dakle, efekat pregovora može se lako uočiti, čak i ako ga neki preferiraju.

Ko je bolji ruski S-400 ili američki “Patriot”, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA