Najnovije

HRVATI NAPRAVILI HAOS U EVROPSKOM PARLAMENTU: Zaustavljen sastanak Evropske narodne partije!

Na sastanku grupe Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu poslanici su se složili da Frans Timermans nikako ne sme da postane predsednik Evropske komisije iako je Angela Merkel postigla dogovor s čelnicima socijalista i liberala o paketu prema kojem bi Timermans preuzeo tu poziciju, a kandidat EPP-a, Manfred Veber bi postao predsednik Evropskog parlamenta u punom mandatu, pet godina.

Plenković, Makron i Merkel (Foto: Jutjub)

Sve je puklo, kako prenose diplomatski izvori, u nedelju poslepodne kad su u se u Briselu sastali pregovarači tri najveće grupe u Evropskom parlamentu: u ime liberala belgijski i holandski Šarl Mišel i Mark Rute, u ime socijalista španski i portugalski premijeri Pedro Sančes i Antonio Kosta i u ime EPP hrvatski premijer Andrej Plenković i letonski premijer Krišjanis Karinš.

Plenković i Karinš su počeli raspravu s pozicije prošlog samita, održanog 20. juna, s tezom da je Veber predsednik EK i da treba dogovoriti ostale pozicije. Mišel ih je pogledao u čudu i pitao: "Vi, dakle, ne znate što je dogovoreno u Osaki?". Pregovarači narodne partije su, navode diplomatski izvori, doslovce ostali u šoku kad im je rečeno da su nemačka kancelarka Angela Merkel i sam Veber već dogovorili da se odustaje od Vebera kao predsednika EK i da on preuzima Parlament.

Plenković i Karinš su nakon toga besni otišli na samit EPP-a i rekli kako je reč o nedopustivom dogovoru iza leđa ostalim članicama stranačke grupacije, a pridružili su im se irski premijer Leo Varadkar i bugarski Bojko Borisov koji je govorio i u ime mađarskog premijera Viktora Orbana. Karinš i Plenković su otvoreno pitali Merkel "šta je, zaboga, predlog iz Osake".

Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta i član EPP, izjavio je posle kako je bio iznenađen oštrinom napada i pobune te grupe. Merkel je takođe ostala zatečena snagom udara te se povukla, doslovno je napustila salu te iza sebe zalupila vratima. I otišla da pregovara sa Sančesom s kojim se očito bolje razume nego s mlađim članovima EPP.

- EPP je trenutno podijeljen na Merkel i ostale, preciznije rečeno stari i novi lideri su u otvorenom sukobu. Karinš, Plenković i Varadkar su u sukobu s Merkel - preneo je diplomatski izvor.

- To je sada unutrašnji skandal EPP-a, oni su ti koji blokiraju proces - komentarisali su iz drugih političkih grupacija. Francuski predsednik Emanuel Makron je otvoreno optužio pobunjenike u EPP-u (koje, jasno, nije imenovao) navodeći da iza njihove akcije protiv dogovora stoje "lične ambicije" i, posebno, "skriveni planovi".

Plenkovića je u nedelju uveče u hrvatskom predstavništvu u Briselu posetio glavni sekretar EK Martin Selmajr, Nemac, blizak Merkel i Žan Klod Junkeru, kako bi ga privolio na kompromis.

Danas je, dolazeći na treći dan samita, Plenković rekao da očekuje da će se danas naći rešenje o celom paketu” imenovanja za vodeće pozicije u institucijama EU.

Oije hteo da odgovori na pitanje da li je holandski socijaldemokrata Frans Timermans i dalje opcija za predsednika Evropske komisje.

- Videćemo da li je to opcija i danas. Ima novih ideja. Videćemo brzo - rekao je Plenković.

Tramp šokirao novom izjavom o sporazumu sa Kinom! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA