Najnovije

NEVEROVATNO: Kina može da čita i šifrovane poruke!

Najnoviji masovni protesti u Hong Kongu (koji su još uvek u toku),a protiv predloga zakona po kome bi njegovi državljani mogli biti izručeni Kini,  otkrili su i mogućnosti države u tehnološkoj sferi.

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

Naime, policija Hong Konga je privodila organizatore protesta, a kao dokaze pokazala njihovu komunikaciju putem aplikacije Telegram. To i ne bi bilo  ništa čudno, da se Telegram ne reklamira kao jedina 100% sigurna aplikacija za dopisivanje, i do sada se verovalo da je  nemoguće (ili izuzetno teško) hakovati ovu aplikaciju.

Telegram koristi AES 256-bitni algoritam za šifrovanje poruka, mrežu decentralizovanih servera preko kojih poruke „skaču“ te se ne čuvaju ni na jednom konkretnom mestu, te višestruku proveru uređaja i mreže da bi se izbeglo MiM presretanje (man in the midle kada sam Internet operater prikuplja kriptovani sadržaj, te ga kasnije dešifruje van mreže).

Sada se čini da Kina ima način da brzo dekriptuje AES 256 poruke, što je ranije bilo moguće samo uz korišćenje ogromnih super-računara i uz vrlo dug proces, te polovične rezultate. 

Treba i napomenuti da je od prvih deset najbržih super-kompjutera na svetu čak pet kineskih, a neki od njih koriste i „domaće“ procesore i mrežne sisteme.

Pročitajte OVDE interesantnu analizu američkih medija i procenite da li su u pravu.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA