Najnovije

Pročitajte analizu američkih medija koji su „sudarili“ dva lovca - ruski MiG-35 i američki F-35!

Na internetu se pojavilo poređenje ruskog lovca 4++ generacije MiG-35, koji je po svojim karakteristikama maksimalno približen letelicama 5 generacije, i američkog lovca-bombardera F-35. Bez obzira na činjenicu da se ne radi o aparatima iste generacije, analiza je utvrdila da ruski lovac u nekoliko parametara prevazilazi papreno skupog „amerikanca“.

Mig 35 (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Kako prenosi američki internet portal Military Watch, MiG-35 je razvijen kao laka i jeftinija alternativa teškom lovcu pete generacije Su-57. „MiG-35 poseduje niz prednosti, koje će mu omogućiti da i dalje visoko zadrži svoje pozicije“ – navodi autor u svojoj publikaciji.

Na lovcu MiG-35 upotrebljena je tehnologija sledeće generacije, avion poseduje motore sa upravljivim vektorom potiska, snažnu elektroniku i savremeno naoružanje za udare po širokom spektru ciljeva. On ima dosta visok potencijal za vazduhoplovne operacije uspostave vazdušne dominacije u određenom prostoru.Takođe se može zaključiti, da je koncepcija ovog aviona prebrodila tradicionalne nedostatke kada su u pitanju letelice lake i srednje kategorije. Na primer, MiG-35 ima poboljšane parametre kada je u pitanju plafon leta, operativni dolet, nosivost ubojnog tereta, ali i situacionu svesnost letelice- prenosi internet portal RG.

Radar koji je integrisan na ovaj avion poseduje visok stepen situacione svesnosti. Pored toga, MiG-35 je borbeno operativan na visini koja je za svega 5% manja u odnosu na američke lovce F-15 i F-22,, dok je njegov dolet za čak 50% veći, nego kod bazičnih varijanti aviona MiG-29. Ovakve karakteristike višenamenskom lovcu MiG-35 omogućavaju dubok prodor u neprijateljsku pozadinu.

 „Glavna prednost lovačkog aviona MiG-35 se sastoji od veoma povoljne sinergije njegovih letno-tehničkih performansi, sa klasičnim karakteristikama lovca srednje kategorije, a to su niski troškovi eksploatacije i obuke, visoka brzina leta i jednostavnost prilikom tehničkog opsluživanja, a takođe i sposobnosti upotrebe kratkih poletno-sletnih staza sa nekompletnih aerodroma u blizini prve linije fronta“- prenosi Military Watch.

Što se tiče troškova tehničkog održavanja letelice i njene eksploatacije, MiG-35 spada u avione koji su po ovim parametrima najefikasniji na svetu. Ako lovački aparati pete generacije, kao što su američki F-35 i F-22, zahtevaju daleko veća izdvajanja za njihovo tehničko održavanje, to je u slučaju MiG-35 obrnuto. Naime, autor ovog teksta smatra da je ovaj avion jeftinije održavati čak i od njegovog prethodnika MiG-29.

Američki autor je takođe primetio, da F-35 u komparaciji sa MiG-35 ima slabije karakteristike kada je u pitanju brzina i manevar. Brzina „amerikanca“ je ograničena na 1.6 maha, dok je istovremeno MiG-35 po ovom parametru u ravni sa lovcima F-22 Raptor i Su-35. Pored toga, avion F-35 se po svojim manevarskim sposobnostima nalazi u istoj ravni, ili je nešto malo bolji, u odnosu na lovce četvrte generacije. Što se tiče aviona MiG-35 radi se o letelici izuzetne manevarbilnosti koja se može porediti sa „kraljem manevra”, lovcem 4++ generacije Su-35. Ovakve karakteristike omogućavaju 35-ici da izbegne rakete klase vazduh-vazduh velikog dometa, što se za F-35 već ne može reći.

I po arsenalu ubojnog tereta lovac MiG-35 prevazilazi F-35. On može da ponese više naoružanja, i kada su u pitanju tone, ali i ukupna količina pojedinačnih bombi ili raketa. Prema određenim izvorima, ruski lovac može da ponese i do 10 raketa na svojim nosačima, a da pri tome minimalno izgubi svoje manevarske sposobnosti. Dalje, ruski lovac u svom naoružanju ima rakete dometa i do 130km, dok američki lovac F-35 može da napada svoje ciljeve na daljini do 105km. Ovakva tendencija će se nastaviti i kod aviona pete generacije, jer je očigledno da su Rusi u raketnom naoružanju klase vazduh-vazduh, ostvarili značajan napredak. Naime, ruska raketa velikog dometa K-77, koja po rečima američkog autora može da pogodi cilj na daljini od 190+km, poseduje specijalni sistem navođenja koga je praktično nemoguće izbeći. Američki analog ovoj raketi AIM-120D može da ostvari efektivni domet do 180km, a pri tome nema sličnu tehnologiju navođenja kao ruska raketa K-77.

Ono gde američki lovac F-35 ima ozbiljnu prednost u odnosu na MiG-35 jeste nevidljivost, koja u određenim misijama može dati prednost, ali ne u svim. Pored toga američki avion se i dalje tretira kao nedorađen i nepouzdan avion, koji se veoma teško dovodi do nivoa pune borbene gotovosti.

Pročitajte OVDE sve o projektu “Pakleni presretač”.

Izvor: bog-rata. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA