Najnovije

DRAMATIČAN APEL EPISKOPA JOANIKIJA: Crkva je napadnuta! Spremni smo da ginemo za naše svetinje!

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije izjavio je da Srpska pravoslavna crkva ima veliki problem sa vlastima u Crnoj Gori.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije (Foto: Jutjub)

“Ne zato što smo mi protiv vlasti, nego zato što je naša vlast udarila na naše svetinje. To možemo nazvati udarom na pravoslavlje. Podmeću nam kukavičja jaja i pričaju priče kako hramovi kao kulturna dobra moraju da pripadnu državi. A ova država ima Zakon o kulturnim dobrima i tamo je dobro definisano da država ne sme da ulazi u pitanje vlasništva nad kulturnim dobrom. I naše najvažnije svetinje davno su upisane kao kulturno dobro. Ni komunisti nisu oduzimali hramove. A ovi pričaju kako je to evropski standard. To je antievropski standard” poručio je vladika Joanikije.

Istakao je da je i Evropa opominjala vlast u Crnoj Gori da ne smeju da ulaze u pitanje vlasništva nad crkvenom imovinom.

“Oni hoće da tim zakonom omoguće otimačinu i pljačku, i da država jednim paragrafom postane vlasnik svih crkava i manastira. Vlasnik uvek ima pravo da određuje kako će se neko kulturno dobro upotrebljavati. Ako se to dogodi, država može uvek dovesti sektaša, raskolnika ili razbojnika da skrnavi naše svetinje. O tome se radi. Ipak, ima ova država i Zakon o imovini, i svačija imovina je zaštićena, a ako neko ima problem i misli da mu je nešto oteto, za to postoje sudovi. Ako je crkvena imovina sporna, neka to država sudskim putem dokaže”, istakao je vladika Joanikije.

Prema njegovim rečima, nikad dosad niko nije rekao da je sporna crkvena imovina, da su sporna zaveštanja predaka, da je sporno ono što su sveti ktitori prilagali.

“To nije rekao niko izuzev naše vlasti. Ima petnaest godina i više da se piše i sa mnogih adresa postavlja pitanje porekla imovine naših vlastodržaca, novih bogataša koji su upisani na liste svetskih bogataša. Crkva je napadnuta i počelo je njeno gonjenje. Ovo što sad malo ćute ne znači da su nameru promijenili. Ako su promenili i videli da su pogrešili, to je ljudski. Neka povuku ovaj zlokobni predlog zakona… Spremni smo za naše svetinje i da ginemo. Nema druge, ne možemo dozvoliti da se kaljaju svetinje i čast i obraz naših predaka i ktitora, ali ne daj Bože da do toga dođe. Umesto toga, pozivam da svi koji se ne slažu sa ovom zlom namerom i bezakonjem koje se priprema i koje se već vrši daju potpis protiv predloga zakona”, istakao je vladika.

On je kazao da „isti ovakav paragraf, kao kod naših vlasti, stoji u jednom zakonu kod Hašima Tačija“.

“Ni tamo još nije usvojen. Vidi se da rade zajedno. Cilj je da sve naše srpske svetinje na Kosovu i Metohiji jednim paragrafom pređu u vlasništvo te kvazidržave koju više od pola sveta ne priznaje. Daj Bože da ovaj praznik današnji slavite u slobodi kroz sve vekove, niko da se ne meša u svetu službu i niko da ne zapoveda osim Crkve”, rekao je vladika Joanikije i nastavio:

“Da ne dođe okupator, ili neko ko nije pozvan da vas ugrožava i gazi. Jer smo mi narod koji je zavetovan slobodi, da čuvamo svoju veru i najveća izdaja je uvek bila pogaziti svoju veru. A radi se sve da zaboravimo svoju istoriju, korene i svetinje, da se od njih otuđimo. Ipak, i pored pritiska, niti smo ih se odrekli, niti smo se otuđili”.

Pročitajte OVDEkako je crnogorski analitčar udario na SPC.

Izvor: Dan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA