Najnovije

ŠOĆ UPOZORIO: Mitropolija je kičma Crne Gore, ako je ne odbranimo crno nam se piše!

“Mitropolija crnogorsko-primorska je stvorila Crnu Goru. Da nije bilo Mitropolije, kao naslednice Zetske mitropolije, i Mitropolije na Miholjskoj prevlaci, ne bi bilo Crne Gore. Neko je morao da sačuva duhovnost, tradiciju i narodno pamćenje, a to je mogla to samo Crkva. Nema Petrovića da se brane, samo postoji Crkva. Ova vlast sad želi da polomi tu kičmu, ne bi li srušila poslednji stub odbrane i otvorila prostor da može da radi šta se hoće”, istakao je nekadašnji ministar pravde Crne Gore Dragan Šoć.

Dragan Šoć (Foto: Jutjub)

Vlast je, kako je naveo on, zakon koji naziva „zakonom o slobodi veroispovesti“, iako se, kako dodaje, u njemu zvanično pominju i katolička crkva i islamska verska zajednica, smislila zbog otimanja imovine Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija koje deluju na teritoriji Crne Gore, a pripadaju kanonski SPC.

Šoć je naglasio da vlast nametanjem ovog zakona želi da testira odlučnost Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija, ali još više reakciju građana na ovo što će se deseti.

“Ako svi mi ne budemo čvrsti u odbrani Mitropolije crnogorsko-primorske, a ona bude ugrožena primenom Zakona, nama se ne piše dobro. Moramo aktivno suprostaviti donešenju zakona i staviti do znanja da je on protiv volje građana”, poručio je advokat i bivši ministar.

Nijedna vlast u istoriji, nije sakralne objekte proglašavala državnom imovinom, naglasio je Šoć. To nisu radili ni okupatori, ni komunistička vlast, koja je, pojasnio je on, „u okviru opšte nacionalizacije“ oduzimala imovinu crkvama, ali nije dirala objekte, pa ni jedna crkva, manastir, džamija ni katedrala nije pripadala državi, osim onoj veri koja ih je sagradila.

“Današnja vlast na krajnje perfidan način prelazi tu granicu i pokušava prividno da ispravlja navodne istorijske nepravde, pokušavajući da zauzme navodno neutralan stav. Režim polazi od lažne i netačne pretpostavke da su pre 1918. godine verski objekti pripadali državi. Nikada nisu pripadali, niti postoji ijedan dokument koji to dokazuje”, kazao je nekadašnji ministar pravde.

Vlast, poručuje Šoć, na osnovu lažne pretpostavke pokušava sada da pravno utemelji pljačku koja je apsolutno protivna našem Ustavu i pravnom poretku, kao civilizacijskim pravnim tekovinama.

“Svaki zakon, osim pravne forme, ima iza sebe politički motiv, ciljeve i posledice. Ako vlast uspe taj zakon da izglasa i primjeni, postaće vlasnik crkava i manastira i može reći, dozvoliti da se njenom imovinom koriste oni koji su je i dosad koristili: Ali, oni žele da imovinu Mitropolije i eparhija prenesu na jednu družinu, za koju je pogrešno koriostiti bilo koje ime osim „lažno predstavljanje verske zajednice“. To je grupa ljudi koja nema veze sa crkvom”, upozorio je on.

Šoć je naglasio da je glavni motiv ovog zakona dukljanizacija, koja je nastavak one politike koju su započeli komunisti a to je „uništiti državotvorno biće i svest srpskog i ruskog naroda kao bitnu preporuku svega onoga što se čini protiv pravoslavlja na globanom prostoru“. Tome služi tvrdnja da je NJegoš genocidni pisac.

“Osporava se „Gorski vijenac“, jer je on sublimacija naše celokupne istorije. NJegoš u svom delu povezuje državnu, duhovnu, i svaku drugu, svest, sa svojim prethodnicima. Vlast je počela da kruni taj deo našeg nasleđa, naše svesti”, ukazao je Šoć ističući da se u poslednje vreme u tu svrhu nameće „novo čitanje NJegoša“.

On je pozvao intelektualnu eliti Crne Gore da reaguje na osporavanje NJegoševog dela i tradicije dinastije Petrović-NJegoš.

Advokat je rekao da nam vlast nameće lažnu dilemu „za NJegoša ili protiv njega“, i poručio da je delo Vladike Rada pitanje egzistencije.

“Ako dozvolimo da nam to promene nema nam spasa, ali ako ne želimo, moramo aktivno tome da se suprotstavimo”, poručio je on.

“Vlast ovim zakonom u suštini dovršava nacionalizaciju koja je započeta posle rata i sada njom obuhvataju ne samo zemljište i imovinu crkvenu, tada uzetu, koja nije vraćena, nego želi da prošire nacionalizaciju vjerske objekte pod navodno motivom ispravljanja nekih istorijskih nepravdi”, zaključuje on.

Pročitajte OVDE dramatičan apel episkopa Joanikija.

Izvor: Dan/In4s

Bonus video

Srbija zaključana, Aleksandar Vučić u kampanji! Gost Miodrag Zarković

 

 

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube