Najnovije

UŽASAVAJUĆI PODATAK: Kako je ovo moguće? Srbijo šta se dešava? Roditeljima u Srbiji oduzeto 5668 dece!

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, koje kontroliše rad svih socijalnih centara, a centri svoje partnere, hranitelje, u proteklih pet godina biološkim porodicama oduzeto je 5.668 dece.

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja (Foto: jutjub)

Centri za socijalni rad u ovome imaju ključnu ulogu. Oni procenjuju podobnost biološke porodice, stepen ugroženosti deteta, pozivaju se na pravo hitnosti i izmeštaju dete, bez saglasnosti roditlja i sudske odluke. Određuju da li će i kada roditelji imati priliku da posete dete, koliko će taj susret trajati i ko će da ga nadzire.

Ministarstvo kojim predsedava Zoran Đorđević (u medijskoj je žiži po brojnim aferama u vezi trošenja budžetskog novca i kadrova koje je uposlio) je prećutao odgovor na najvažnije pitanje: „mogu li centri da izmeste dete iz bioloških porodica bez ikakvog pismenog akta u trenutku oduzimanja“? Ali su odgovorili da je Porodičnim zakonom izričito propisano da „pravo deteta da živi sa svojim roditeljima može biti ograničeno samo sudskom odlukom, kada je to u najboljem interesu deteta“.

Naveli su, međutim, i izuzetak od pravila o isključivoj sudskoj nadležnosti kada je dete u „ozbiljnoj i neposrednoj“ opasnosti. Tada centar može privremeno izmestiti dete iz porodice roditelja.

„U tome i jeste problem, da su centrima za socijalni rad data velika ovlašćenja: status službenog lica, tajnost u radu i hitnost postupka, što otvara mogućnost zloupotreba“, kaže Dragiša Popović, advokat sa iskustvom u porodičnim sporovima.

„Oni (centri za socijalni rad) su kadije. Pitanje je koliko pretpostavljene institucije mogu da ih kontrolišu, dok oni fingiraju ozbiljnu ugroženost deteta. Koliko će trajati to privremeno izmeštanje? U kakvom će stanju dete biti vraćeno roditeljima, ukoliko do toga dođe“, postavlja pitanja Popović.

Univerzitetski profesor dr Zoran Čvorović, stručnjak za pravnu istoriju, insistira da odluku o lišavanju roditeljskog prava može da donese jedino sud.

„U praksi se, pod opravdanjem hitnosti, a u ime ideološki apsolutizovanog „najboljeg interesa deteta“, uspostavlja privremeno starateljstvo centra za socijalni rad“, objašnjava profesor.

„Odlukom organa uprave, pojedinac biva lišen jednog ličnog i ustavnog prava, prava na roditeljstvo,  što je nezamislivo“, ističe Čvorović.

Zbog čega srpska vojska kreće u Rusiju, saznajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA