Najnovije

LAPSUS ILI..:Bočne strane Lazar-3 otporne na metak u kal.7,65mm?

Zamenik komandanta 41. pešadijskog bataljona Četvrte brigade kopnene vojske major Aleksandar Grujić istakao je da su pripadnici pešadijskih jedinica Kopnene vojske izuzetno zadovoljni što su u jedinice pešadije konačno primili oklopno borbeno vozilo Lazar- 3 koje, prema njegovim rečima, poseduje izuzetne manevarske karakteristike.

Lazar 3 (Foto: mod.gov. rs)

Međutim, ono što u oči upada jeste velika disproporcija u stepenu oklopne zaštite vozila. Naime, prema rečima majora Aleksandra Grujića „ovo vozilo može da zaštiti ljudstvo od kalibara 12,7 mm sa prednje strane i municije kalibra 7,65 mm sa bočne strane“- prenosi zvanični internet portal Vojske Srbije.

Inače radi se o pištoljskom kalibru 7,65 h 17mm koji uglavnom koriste pištolji i automati. U naoružanju Vojske Srbije ovaj metak koriste automati tipa M-84 Škorpion, kao i pištolj M-70 koga je proizvela kragujevačka fabrika oružja.

Kako se u tekstu dalje navodi, na prostoru vojne baze „Jug“ koja se nalazi kod Bujanovca, realizuje se obuka pripadnika Četvrte brigade koja je nedavno opremljena novim borbenim sredstvima. Celom događaju prisustvuje ministar odbrane Aleksandar Vulin u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića.

Ministar Vulin je istakao da se Vojska Srbije u skladu sa politikom predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, prvenstveno oprema i naoružava sredstvima iz domaće proizvodnje, jer, kako kaže, naše je samo ono što sami proizvedemo i tehnologija koju sami osvojimo.

U stanju smo da obezbedimo odgovarajuću tehnologiju, a zahvaljujući politici štednje koju je vodio predsednik Vučić, danas imamo novca da obezbedimo i nove nabavke lazara. Očekujemo i naredne godine, ali i ove godine da krenemo sa novim nabavkama odbrambene industrije Srbije, da kupimo još lazara za naše jedinice i da naša vojska i na taj način može da kaže da ide u korak sa svim modernim armijama na svetu — poručio je ministar Vulin.

Takođe, on ističe da borbeno oklopno vozilo „Lazar-3“ po svojim karakteristikama zadovoljava najviše svetske standarde.

Lazari su uvedeni u naoružanje i ovo je veliki podsticaj za našu odbrambenu industriju Srbije da sada, sa mnogo više argumenata, može da ih ponudi. Po svojim tehničkim karakteristikama oni u potpunosti zadovoljavaju najviše svetske standarde, mogu da se nose sa patrijom ili bilo kojim drugim proslavljenim oklopnim borbenim vozilom pešadije, a po ceni su veoma konkurentni. Ovo je naša pamet, naše znanje i siguran sam da će biti dobar izvozni posao — rekao je ministar Vulin.

Oklopno borbeno vozilo točkaš „Lazar-3“ ima formulu pogona 8×8 i urađeno je po svim kriterijumima vodećih vozila ovog tipa. Ono obuhvata vrlo moderan pristup oklopne zaštite, pokretljivosti, vatrene moći i mogućnosti dugotrajne borbe u sukobima različitog intenziteta, antiterorističkoj borbi, antigerilskoj borbi, mirovnim operacijama, ali i klasičnim sukobima.

Koja oklopno-izviđačka vozila stižu Vojsci Srbije, saznajte OVDE.

Izvor: bog-rata. com

 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA