Najnovije

PATRIJARH PAVLE BIO ZA PODELU KIM? Bivši poglavar SPC se poverio Dobrici Ćosiću!

Patrijarh Pavle podržavao je podelu Kosova i Metohije, zapisao je Dobrica Ćosić, bivši predsednik SRJ, u svojoj knjizi ''U tuđem veku 2'', koji predstavlja njegove zapise, vrstu dnevnika Ćosić je u knjizi, za koju je tražio da bude objavljena posle njegove smrti, prepričao svoj razgovor s patrijarhom Pavlom iz septembra 2004.

Patrijarh Pavle

Kako je naveo, on je patrijarhu izložio svoj predlog za životnu koegzistenciju albanskog i srpskog naroda i tek pošto je čuo predlog o hilandarizaciji srpskih manastira, patrijarh se ''saglasio sa teritorijalnom podelom KIM''

- Skoro će dve godine od poslednjeg razgovora s patrijarhom. Juče me pozvao da dođem u Patrijaršiju u 11 sati. Patrijarhov šef kabineta, uvek ljubazan i ozbiljan Momir Lečić, sačekao me na stepeništu Patrijaršije. Tu zvaničnost potvrdio je patrijarh, koji me je sačekao stojeći na sredini svog kabineta - navodi se knjizi.

- Pitao me je da li sam saglasan sa stavom Crkve o neizlasku Srba na izbore za ''kosovski parlament''. Rekao sam da sam i ja savetovao Srbe da ne idu na izbore, jer su robovi i logoraši. Besmisleno je da logoraši biraju kandidate za komandante svojih logora - navodi se.

- Onda sam mu izložio predlog za životnu koegzistenciju albanskog i srpskog naroda. Pažljivo me slušao i tek kada sam mu izložio predlog o hilandarizaciji sprskih manastira i našem demografskom padu, on se saglasio sa teritorijalnom podelom Kosova i Metohije. I on je ubeđen da Šiptari i Srbi ne mogu da žive zajedno, niti veruje u ideju pomirenja sadašnjih naraštaja - navedeno je. 

Ćosić navodi da su demografske činjenice bile za patrijarha glavni argument da od južne srpske pokrajine spase bilo šta.

- Te katastrofalne demografske činjenice bile su za patrijarha Pavla glavni argument da se od (tzv.) Kosova nešto spase jer za rat nismo spremni, niti za (tzv.) Kosovo treba ratovati. Njegovo mirenje s mojim predlogom smatram dokazom da su Srbi u duhu izgubili (tzv.) Kosovo - zapisao je Ćosić i dodao da je poglavara SPC podsetio da Crkva nije ništa uradila na organizovanju međunarodnog skupa o univerzalnim, hrišćanskim vrednostima pravoslavne i srpske duhovne baštine na KiM.

Pročitajte OVDE šta kaže mitropolit Porfirije o dešavanjima u SPC.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA