Najnovije

ROHANI UPOZORAVA: Iran će povećati obogaćivanje uranijuma u nedelju!

Iran može da opozove smanjenje svojih obaveza prema Sporazumu o nuklearnoj energiji za samo jedan sat, izjavio je predsednik zemlje Hasan Rohani.

Hasan Rohani (Foto: president.ir)

Rohani je rekao da će, počevši od nedelje, Iran povećati nivo obogaćivanja uranijuma preko granice od 3,67 odsto, koju je postavio nuklearni sporazum iz 2015. godine, poznat kao JCPOA, preneli su iranski mediji.

Iranski zvaničnici ranije su taj potez nazvali "drugom fazom" smanjenja obaveza države prema sporazumu.

Tokom "prve faze", koju je Iran aktivirao prošlog meseca, zemlja je povećala zalihe uranijuma na preko 300 kg, a koje su dozvoljene Sporazumom.

Iran je u maju dao rok Evropskoj uniji od 60 dana za pregovore o ukidanju sankcija koje su nametnute Teheranu od strane SAD-a, a koje su jednostrano napustile Sporazum prošle godine.

Rohani je u sredu potvrdio da će se zemlja u potpunosti vratiti poštovanju Sporazumom ako se druge strane "vrate svojim obavezama" prema sporazumu.

Rohani je takođe rekao da će se nakon 7. jula iranski nuklearni reaktor za tešku vodu u Araku "vratiti na svoje prethodne aktivnosti", osim ako Evropa ne može da pruži ukidanje sankcija.

Tramp izvodi tenkove na ulicu, napeto u Americi! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA