Najnovije

KAPETAN DRAGAN SLOBODAN U DECEMBRU?! Nevin u zatvoru leži više od 12 godina!

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, sledećeg meseca bi mogao da bude pušten iz hrvatskog zatvora Lepoglava.

Kapetan Dragan (Foto: Jutjub)

O tome će danas, 14. novembra, odlučivati Županijski sud u Varaždinu. Vasiljković je prošle godine nepravosnažno osuđen na 13 i po godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina počinjenih 1991. i 1993. tokom sukoba u Hrvatskoj. Vasiljković je uhapšen 2006. u Australiji po poternici iz Hrvatske, kojoj je izručen 2015. godine. U pritvoru je proveo više od 12 godina. Prema rečima njegove advokatice Slađane Čanković, to znači da je Vasiljković odležao više od dve trećine kazne i ima pravo na prevremeno puštanje na slobodu.

- Iz zatvora Remetinac, gde je bio smešten nakon izricanja presude radi dijagnostike, Hrvati su, po službenoj dužnosti, podneli zahtev za uslovni otpust Vasiljkovića, koji je u pritvoru proveo više od dve trećine kazne. Pošto je u međuvremenu upućen na izdržavanje kazne u zatvor Lepoglava, predmet je prebačen u nadležni Županijski sud u Varaždinu, koji će u sredu odlučivati o uslovnom otpustu - objašnjava Čankovićeva, dodajući da se nada da će odluka varaždinskog suda biti u korist njenog štićenika.

- Ako sud bude poštovao zakon, odluka mora da bude oslobađajuća... - podvlači Čankovićeva.

Vasiljkovićev prijatelj i advokat Dragan Palibrk, na drugoj strani, smatra da Kapetan Dragan nije ni trebalo da bude u zatvoru jer je osuđen bez dokaza.

- Hrvatsko pravosuđe je najstrašnije antisrpski nastrojeno. Zbog toga sumnjam da će odluka biti u Kepovu korist. Ako budu poštovali zakon i ukoliko uzmu u obzir činjenicu da je odležao mnogo više od dve trećine kazne, morali bi da ga oslobode. Međutim, kako su se dosad pokazali, ne bi me iznenadilo da ne bude tako... - upozorava Palibrk.

Nije sve gotovo

Kakva god bude odluka Županijskog suda u Varaždinu, postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu, koji kao drugostepeni organ donosi konačnu odluku, objašnjava Savo Štrbac iz Veritasa.

Šešelj otkrio da li je Mićun stvarno jahao popa! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA