Najnovije

BRITANSKI EKSPERT ZA BALKAN: DŽonson već ima svoj tim za Kosovo!

DŽejms Ker Lindsi, istraživač i predavač na čuvenoj Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka i jedan od najboljih britanskih poznavalaca prilika na Balkanu otkriva ko će se u novom sastavu britanske vlade Borisa DŽonsona najviše baviti ovim regionom i odnosima sa Srbijom.

DŽonson već ima svoj tim za Kosovo (Foto: Jutjub/ Pravda)

Prema rečima eksperta za Balkan, tu ulogu Boris DŽonson,  najverovatije će prepustiti novom šefu diplomatija Dominiku Rabu i ministru za Evropu Kristoferu Pinčeru. Lindsi ocenjuje i da je DŽonsonova poseta sasvim realna.

Ker Lindsi ističe da je DŽonson prijatelj Srbije, ali i otkriva šta bi ga moglo sprečiti da se odmah pozabavi balkanskim pitanjima.

- Svakako mislim da je DŽonson prijatelj Srbije. Često je govorio o svom iskrenom poštovanju prema vašoj zemlji. Isto tako, dok je bio ministar spoljnih poslova bilo je jasno da se interesovao za Srbiju i da podržava bliskije veze između Britanije i Srbije. Stoga se nadam da bi to moglo da doprinese daljem poboljšanju odnosa – rekao je on, a zatim dodao:

- Međutim, važno je zapamtiti da će se on još dugo fokusirati na Bregzit. Ne mislim da će on preuzeti direktnu ulogu u širim spoljnopolitičkim pitanjima.

U našoj zemlji se posle DŽonsonovog preuzimanja premijerske pozicije dosta govorilo o njegovom protivljenju bombardovanju, kada je tokom 1999. godine u našoj zemlji radio kao novinar, a Ker Lindsi se u potpunosti slaže da je DŽonson glasno izražavao svoje protivljenje NATO intervenciji u našoj zemlji.

On je napomenuo da će Britanija sa DŽonsonom na čelu nastaviti da radi na tome da zemlje Zapadnog Balkana postanu deo Evropske unije, ali i da će poštovati svaki put koji te zemlje odaberu, pogotovo u svetlu britanskog izlaska iz unije.

Ker Lindsi je na kraju naglasio da će po pitanju Kosova i svih drugih problema sa kojima se Srbija suočava u regionu DŽonson prepustiti vodeću ulogu novom ministru spoljnih poslova Dominiku Rabu i ministru za Evropu Kristoferu Finčeru. U fokusu DŽonsonovog rada će definitivno biti Bregzit, i iznalaženje načina kako da se što bezbolnije privede kraju britanski „razvod“ od EU.

Pentagon ne želi da uključi Japan u proizvodnju lovca-bombardera F-35. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA