Najnovije

ŠEF SRPSKE DIPLOMATIJE NAJAVLJUJE NOVU OFANZIVU! Dačić: Još država povući će priznanje lažne države Kosovo!

Cilj Srbije jeste da u narednih mesec ili dva još nekoliko zemalja povuče priznanje Kosova i da na taj način broj onih koji priznaju lažnu državu Kosovo padne ispod polovine ukupnog broja članova UN.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

Ovo za Informer kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić. On napominje da je plan 'manje od 100' jako važan jer će Beograd time sprečiti Prištinu da ima status posmatrača u ovoj organizaciji.

- Vodimo intenzivne pregovore sa još nekoliko zemalja i očekujem da će se broj država koje ne priznaju Kosovo povećati u narednih mesec dana. Radimo na tome i cilj nam je da broj onih koji priznaju Kosovo padne ispod polovine članova UN. Nadamo se da će to biti veoma brzo - ističe Dačić, podsećajući da je Centralnoafrička Republika 14. zemlja koja je povukla priznanje.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da se proces povlačenja priznanja sigurno neće zaustaviti na sadašnjih 14 zemalja.

Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje smatra da je jako bitno što je došlo do procesa povlačenja priznanja.- Verujem ministru Dačiću kada kaže da će biti još povlačenja priznanja. To je neminovno. Međunarodne prilike su se promenile, a veliki broj država je odluku o priznanju Kosova doneo pod političkim pritiscima, ne poštujući međunarodno pravo i zaobilazeći sopstvenu zakonsku proceduru - objašnjava Milivojević, podvlačeći da Srbija mora da istraje na odbrani Kosova bez obzira na pritiske.

Zemlje koje su povukle priznanje:

Republika Palau
Madagaskar
Solomonska Ostrva
Lesoto
Surinam
Granada
Unija Komora
Burundi
Komonvelt Dominika
Sao Tome i Principe
Liberija
Gvineja Bisao
Papua Nova Gvineja
Centralnoafrička Republika

- Sada možemo da kažemo da je to postalo trend i da su određene zemlje shvatila da nam je naneta nepravda, da nije poštovano međunarodno pravo i da, pre ili kasnije, nešto slično može i njima da se desi - naglašava Deđanski, dodajući da je povlačenje priznanja važno i zbog ravnoteže u UN:

- Ako većina članica UN bude na stanovištu da ne priznaju kosovsku nezavisnost, onda će ovoj lažnoj državi biti i mnogo teže da postane članica bilo kojih drugih međunarodnih organizacija, pa između ostalog i da dobije status zemlje posmatrača u UN - podvlači Deđanski i podseća da je Srbija pak od 2007. do 2012 izgubila mnogo vremena.

Od 193 države članice UN, ovog trenutka 101 priznaje lažnu državu Kosovo.

Sastanak bio iza zatvorenih vrata da se ne bi sakupljali politički poeni! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA