Najnovije

AMERIKA NAORUŽAVA KOMŠIJE: Ovo su zveri od vozila, a stiglo ih je čak 20!

Svečana primopredaja 20 višenamenskih motornih vozila “Hamvi” koje je Vlade SAD donirala Oružanim snagama BiH održana je juče u kasarni Rajlovac kod Sarajeva. Ministar odbrane u Savetu ministara u tehničkom mandatu Marina Pendeš izjavila je da ta donacija pokazuje opredeljenost SAD partnerstvu prema BiH, a doprineće operativnosti Oružanih snaga BiH.

Oklopno vozilo "Hamvi" (Foto: jutjub)

“To se može odnositi na izvršavanje zadataka koji su utemeljeni Zakonom o odbrani BiH, bez obzira da li je reč o mirovnim misijama, pomoći stanovništvu u slučaju prirodnih katastrofa ili vojnim vežbama”, dodala je Pendeševa.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović istakao je da današnja ceremonija predstavlja jasan pokazatelj SAD da u svakom trenutku budu na raspolaganju u procesu modernizacije i unapređenja kapaciteta i sposobnosti Oružanih snaga BiH.

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson naveo je da mu je zadovoljstvo obeležiti još jedan korak koji znači napredak Oružanih snaga BiH, koje su se pokazale kao dobar partner članicama saveza Nato u globalnoj borbi protiv terorizma.

“Današnja donacija će još više doprineti njihovoj interoperabilnosti sa Nato saveznicima, ali i spremnosti da odgovore na prirodne katastrofe i druge zadatke u BiH”, naglasio je ambasador SAD u BiH Erik Nelson.

Ministar odbrane u Savetu ministara Marina Pendeš je zahvalila američkoj Vladi za donaciju i nakon ceremonije uručila zahvalnicu ambasadoru Nelsonu.

Oklopno višenamensko vozilo na točkovima, poznatije kao “Hamvi” ili “HMMVV” (od engleski High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), vojno je vozilo s pogonom na četiri točka kojeg je razvila američka kompanija AM General. Prvi serijski “HMMVV” , koji je kompanija preimenovala u Hamvi, završen je 1985. godine. Od tada je Hamvi osnovno vozilo američkih oružanih snaga, a postao je osnova i za razvoj civilnog SUV-a.

Objavljen dokaz da Kinezi ratuju u Libiji, pogledajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA