Najnovije

U OVIM DELOVIMA SVETA POSTAJE PAKLENO ZA ŽIVOT: Temperature iznad 45 stepeni dovešće do svetske krize, a biće sve gore i gore! (VIDEO)

Tokom intenzivnih toplotnih talasa u Indiji, ovog leta stradalo je više od 100 ljudi, a predviđa se kako će sledećih godina biti sve gore i gore.

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

S obzirom na to da postoji mogućnost da će veliki delovi te zemlje postati prevrući za život, stručnjaci upozoravaju da nas verovatno čeka ozbiljna humanitarna kriza.

Toplotni talasi u Indiji obično se pojavljuju između marta i jula i smanjuju se posle dolaska monsunskih kiša. Ipak, poslednjih godina ove vremenske nepogode traju sve duže, sve su češće i intenzivnije.

Indija spada među zemlje za koje se očekuje da će biti najviše pogođene klimatskim promenama. Stručnjaci s Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) smatraju da će delovi Indije postati jedva podnošljivi za život, čak i ako se u svetu smanje emisije gasova staklene bašte.

Pod toplotnim talasom se podrazumevaju temperature koje se popnu najmanje 4,5 stepeni iznad normalne, odnosno, prosečne temperature za to područje i za to doba godine, u trajanju od najmanje dva dana. Talas postaje ozbiljan kada dva dana traju temperature koje su 6,4 stepena iznad normale.

U glavnom gradu Indije, NJu Delhiju, talas se proglašava kada je dva uzastopna dana temperatura 45 stepeni.

Prošle godine, širom Indije bila su registrovana 484 toplotna talasa, za razliku od 21 u 2010. Tada je stradalo više od 5.000 ljudi. Ovogodišnje brojke sugerišu na mali predah spram prošlogodišnjih, ali se i dalje primećuje konstantno povećanje temperatura.

Stručnjaci s MIT-ja razmatrali su dva scenarija: u prvom su prosečne globalne temperature porasle za 4,5 stepeni do kraja veka, a u drugom je situacija bila optimističnija jer se u kalkulaciju uvelo smanjenje emisije štetnih gasova, odnosno, temperature su porasle u istom periodu za samo 2,25 stepeni.

Kada bi se dogodio optimističniji scenarij, do 2100. godine nijedan deo južne Azije ne bi premašio temperature iznad granica preživljavanja. Međutim, stvari su izgledale drugačije pri pesimističnijoj opciji, za koju se pretpostavlja da će nas zadesiti ako se ne smanji emitovanje štetnih gasova.

U tom slučaju, temperaturne granice preživljavanja biće premašene na nekoliko mesta u indijskoj visoravni Čota Nagpur, na severoistoku zemlje i u Bangladešu. Problematično područje bi takođe bila i plodna dolina Ganga, severoistočna i istočna indijska obala, sever Šri Lanke i pakistanska dolina reke Ind.

Pročitajte OVDE kakav je to alarm za stanovnike i naučnike i gde.

Izvor: index. hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA