Najnovije

ISLAMSKA ZAJEDNICA PRETI I POZIVA ŠIPTARE NA USTANAK! Nećemo dozvoliti da SPC služi liturgiju u Ulcinju!

Na tragu nemilih dešavanja iz jula 2018. godine kada su Albanci iz Svača pokušali da zabrane služenje Svete liturgije mitropolitu crnogorsko-primorskog Amfilohiju na ostacima crkve Svetog Jovana Vladimira, islamska zajednica u Crnoj Gori uputila je preteće pismo da neće dozvoliti ni ove godine.

Ovako je bilo 2018. godine u Svaču (Foto: Jutjub)

U otvorenom pismu nadležnim institucijama, a koje potpisuje Imam, Senad efendija maku ističe se da Albanci treba da „podignu glas“ protiv dolazak mitropolita Amfilohija i vernog naroda.

U pismu se navodi sledeće:

“Povodom nedavnih događaja koji su se desili u drevnom ilirskom gradu Svaču 8. jula 2018. godine, gde je došla Srpska pravoslavna crkva na čelu sa mitropolitom Amfilohijem i pozvala na njihove rituale sa jedinom svrhom da uzmu i transformišu objekte Ilira u srpske, a pogotovo kada znamo aktivnost i upoznati smo sa ovom Crkvom i njenim vođom koji su, naročito ovih poslednjih 30 godina napadali u različitim oblicima naše istorijske spomenike kulture i pravili provokacije na albanskoj teritoriji  u cilju njihovog prisvajanja, boreći se sa svojom grubom i agresivnom lažnošću da kažu da su to njihovi kulturni i istorijski spomenici i da ova zemlja pripada njima! To je dokazano i dokazano mnogo puta sa našim zemljama, posebno na planini Rumija, na ostrvima na Skadarskom jezeru (u Krajei), Ulcinskom dvorcu, Svaču itd.

Videvši situaciju prošle godine u kojoj su lokalni demonstranti i stanovnici tog područja došli u Crkvu i bili veoma zabrinuti i pobunjeni zbog nepozvane posete Amfilohija i njegovih pristalica. Zato ne želimo da se ovaj scenario ponovo pojavi (pošto smo na ivici njihovog povratka u grad Svač), a njihov dolazak u takve svrhe na našoj zemlji je neželjen, nije dobrodošao i neprihvatljiv za stanovnike Ane e Malit.

Stoga, ostavljajući takve konfrontacije i otklanjajući ove probleme, upućujem ovo pismo institucijama države i onima koji su nadležni da preduzmu sve neophodne mere da spreče takve provokativne aktivnosti od Srpske pravoslavne crkve prema lokalnom stanovništvu i prema našem kulturnom nasleđu. Verske liturgije se održavaju u njihovim župama u kojima žive, a ne u stranim objektima, i u prostorima albanskih kulturno-istorijskih spomenika kao što je Svač.

Preduzeti odgovarajuće zakonske mere za zaštitu imovine i održavanje mira i javnog reda, a istovremeno pozivamo građane na očuvanje građanske harmonije, tolerancije i suživota u našoj zemlji. Ovo pismo zaključujem rečima predsednika Mitropolijskog veća crnogorske pravoslavne crkve Steva Vučinića, gde je, između ostalog rekao da održavanje liturgije od strane Srpske pravoslavne crkve na ruševinama crkve u Svaču, u ovom slučaju „nema liturgijskih ili duhovnih potreba, već je to vrsta duhovnog zločina protiv naroda”.

Hoće li nas nove generacije kriviti što nismo podigli glas protiv slovenstva i njihovih provokacija! Podignimo glas, jer će sutra biti kasno!”, navodi se u pismu imama Senada efendije maku.

Pročitajte OVDE kako Šiptari i Milo Đukanović pozivaju na linč mitropolita Amfilohija.

Izvor: In4s

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA